Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хайде да видим какво ще стане". Петър Илиев се оказа в центъра на дебата за кабинет на "Има такъв народ"


Петър Илиев
Петър Илиев

Номинираният за вицепремиер и вътрешен министър в проектокабинета на "Има такъв народ" Петър Илиев се оказа централна фигура, около която се оформи спорът преди гласуването на състава на правителството в сряда.

В първата си публична изява Илиев, който е почетен консул на офшорната дестинация Барбадос в България и е обвиняван в плагиатство от свои колеги в Софийския университет, говори пред Нова телевизия. Интервюто беше коментирано широко в социалните мрежи заради тона и поведението на госта.

Още преди обяд различни представители на т.нар. протестни партии - "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Демократична България", дадоха да се разбере, че изявата на Петър Илиев ще бъде обсъдена на заседания на техните парламентарни групи.

БСП иска "преосмисляне на номинацията"

След заседание на ръководството на БСП партията поиска от ИТН "преосмисляне на номинацията" на Илиев.

"Продължаваме да стоим зад подкрепа за политики, но бихме искали ИТН да преосмисли решението си за министър на вътрешните работи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

Нинова подчерта, че ръководството на БСП ще направи предложение до Националния съвет, който окончателно да реши каква да бъде позицията на партията. Социалистите казаха, че ще следят каква ще е реакцията на ИТН.

По думите на Нинова БСП продължава да не иска министерски кресла. Тя обаче посочи, че "изявлението на кандидата за вицепремир и министър на вършените работи е смущаващо за нас". "В най-лека форма се изразявам", добави Нинова.

"Такова нещо не съм гледал"

Парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме" съобщи, че няма да подкрепи кабинета, предложен от ИТН.

Съпредседателят на коалицията Николай Хаджигенов каза, че в допълнение към останалите аргументи, с които ИБГНИ ще гласуват против, Илиев може да бъде разглеждан и като самостоятелен аргумент.

По-рано през деня Хаджигенов коментира пред Свободна Европа, че "такова нещо не е гледал" по повод интервюто на кандидата на министър на вътрешните работи и вицепремиер.

В понеделник от "Демократична България" отказваха пространни коментари преди заседанието на парламентарната им група във вторник. От коалицията обаче казват, че изявата на предложения за вицепремиер ще бъде разгледана внимателно.

Какво каза Петър Илиев

В понедленик пред Нова телевизия номинираният за вицепремиер Петър Илиев каза, че има пълната подкрепа на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов и няма намерение да се оттегля от кабинета.

По думите му няма нищо смущаващо в това, че той е почетен консул на офшорната дестинация Барбадос в България. Това негово занимание беше критикувано от заместник-председателя на парламента Татяна Дончева (ИБГНИ) преди дни. Тя беше поставила въпроса чии интереси – на Барбадос или България - ще защитава българският вътрешен министър, ако Илиев бъде одобрен от парламента.

В понеделник, повишавайки тон на няколко пъти към водещия, Илиев каза, че "медийните атаки" го правят още по-решителен.

"Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и го продължавам напред", каза Илиев.

Той отхвърли съмненията, че е преписал научен труд на колегата си доц. Наталия Киселова. По случая Софийският университет започна проверка.

Въпросът около книгата на Илиев е важно обстоятелство, тъй като преди седмици от ИТН обвиниха служебния финансов министър Асен Василев, че е откраднал интелектуална собственост. По тази причина партията се е отказала от номинацията му за свое правителство.

Дни след това в медиите се появи информация, че Илиев е преписал над 80 страници от научен труд на колежката си от Софийския университет доц. Наталия Киселова.

На въпроси по темата, Илиев каза: "Голям страх тресе кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев?", попита той. "Тази атака има ченгесарско-милиционерски характер", добави юристът.

Илиев не отговори на въпроса на водещия дали членува в масонска ложа – информация, която през изминалите дни беше публикувана в различни медии. "Не членувам в тези посочени [от медии] масонски ложи", каза той. Но не отговори на допълнителния въпрос дали не членува в други.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна за поста, той отговори: "Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми, очевидно създава голям проблем".

Илиев твърди, че се прави опит за "медийно тричане" преди "да се качи на ринга".

"Илиев е поводът, причината е, че сте от статуквото"

След интервюто и след реакциите срещу него лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа статус в социалната мрежа Фейсбук.

Според Трифонов хората коментират, че Илиев се е държал агресивно, а не какво е казал. "Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината", написа бившият водещ и настоящ политик.

Той се обръща към "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме" и БСП: "Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на "Има такъв народ", явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената "политика", написа Трифонов и добави: "Ами добре, хайде да видим какво ще стане!"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG