Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще има ли правителство на "Има такъв народ"


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се разминава в парламента с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се разминава в парламента с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов

Ще успее ли правителството, излъчено от “Има такъв народ”, да събере достатъчна парламентарна подкрепа, за да встъпи в длъжност? Това е основният въпрос в началото на седмицата, в която парламентът трябва да гласува кабинета “Николов”.

В петък кандидатът за премиер на партията на Слави Трифонов – Пламен Николов върна изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. В същия ден държавният глава подписа указ с предложение 46-то Народно събрание да избере номинирания за министър-председател Пламен Николов. Ден по-късно председателят на парламента Ива Митева съобщи пред Българското национално радио (БНР), че гласуването ще се състои в сряда, 11 август.

На този етап ГЕРБ са декларирали, че ще присъстват в пленарна зала, но няма да подкрепят кабинета. Коалицията ГЕРБ-СДС има 63 народни представители.

Дотук свършва известното и започват поредица въпроси.

Останалите парламентарни групи не са обявили решенията си как ще гласуват в пленарната зала.

ИБГНИ - по-скоро скептични

В неделя пред БНР съпредседателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Николай Хаджигенов каза, че формацията ще се събере в понеделник следобед и ще приеме позиция. От думите му стана ясно обаче, че коалицията по-скоро е скептична към излъченото правителство.

"Три неща имат значение - какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до "кой ще го прави" и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващо", коментира Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Той припомни, че председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов е обвинил служебния министър на финансите Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, а същевременно "кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от Юридическия факултет".

От думите на Татяна Дончева в петък пред БНТ се разбра, че парламентарната група на ИБГНИ и тази на "Демократична България" ще гласуват единно при вота за правителството.

"Не очаквайте двете групи да гласуваме различно всяка помежду си", посочи тя и добави, че ИБГНИ ще подкрепят състава на правителство, ако са сигурни, че министрите могат да свършат работа и че посоката е правилна.

ДБ - по-малко от 50% шанс за подкрепа

Не всички партии от коалицията "Демократична България" са съобщили дали ще подкрепят правителството, предложено от "Има такъв народ".

В събота "Зелено движение", което е една от трите партии, влизащи в състава на "Демократична България", е взело решение неговите народни представители да не подкрепят предложения състав и структура на Министерски съвет от "Има такъв народ". Решението беше съобщено официално.

"Зелено движение" има четирима депутати в групата на "Демократична България", която се състои от 34 души.

Другите две партии в състава на коалицията - ДСБ и "Да, България" се очакваше да вземат решения през почивните дни, но през уикенда не обявиха позициите си. Очаква се това да стане до вторник, т.е. ден преди гласуването на кабинета.

Нагласата е ДБ по-скоро да не подкрепи предложеното правителство. Анонс в тази посока направи заместник-председателя на парламентарната група на “Демократична България” Владислав Панев. Още във вторник миналата седмица, след среща с ИТН, на която партията на Слави Трифонов представи предложенията си за министри, Панев каза, че шансовете кабинетът да не бъде подкрепен са "над 50%".

БСП между "връщаме Борисов" и солидарност с партиите на протета

През изминатала седмица сред партиите, които бяха поканени на разговори с "Има такъв народ", единствено БСП даваше по-скоро позитивни сигнали.

В петък социалистите и ИТН проведоха среща, за да изчистят "спорни моменти" в секторните политики в сферата на образованието. След нея и двете партии декларираха, че са постигнали над 90% съгласие.

В събота, след остри коментари през седмицата от страна на ДБ и ИБГНИ по повод преговорите за правителство, лидерът на левицата Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че "ако не проявим разум, ще върнем Борисов".

"Всеки е срещу всеки. Прави ли ви впечатление, че в последните дни един човек мълчи? Мълчи и вероятно доволно потрива ръце. Ако всички не проявим разум, принципност, спокойствие и стабилност, наесен ще върнем Борисов. А с него и модела му на управление, който и без това още не си е отишъл", коментира Нинова.

В същото време обаче стана ясно, че в БСП обвързват подкрепата на партията си за кабинета на "Има такъв народ" с позициите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Пред БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев каза, че въпреки постигнатото разбирателство с ИТН по почти всички въпроси, подкрепата на левицата за кабинета "Николов" още не е сигурна.

Социалистите ще вземат решение "в следващите един-два дни" и то ще зависи и от позициите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", каза Стоян Мирчев.

Той добави, че от ДБ и ИБГНИ са заявявали, че за тях са важни политиките, а не личностите.

"Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места", каза той по повод ДБ и ИБГНИ.

През изминалите две седмици от ДБ и ИБГНИ твърдят, че не искат собствени номинации в правителството. Двете коалиции обаче казват, че освен политическите приоритети са важни и личностите, които ще ги изпълняват.

Парламентарната аритметика и ролята на ДПС

В края на миналата седмица заради подобни остри изказвания от БСП обявиха, че е важно дали ще има следващи разговори между ИТН и партиите на протеста. "Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически", каза Стоян Мирчев от левицата.

Гласовете на "Има такъв народ" заедно с БСП са 101. Ако всички 240 народни представители са в пленарна зала по време на гласуването на правителство, 101 гласа няма да бъдат достатъчни. Нужни са поне още 20 гласа "за".

Двете коалиции ДБ и ИБГНИ имат съответно 36 и 13 народни представители. Но ако те гласуват "против", гласовете им с тези на ГЕРБ, които имат 63-ма депутати, стават общо 112.

Така ключът към това дали ще има правителство на "Има такъв народ" може да се окаже в ДПС. Движението има 34 народни представители.

Досега ДПС не са казали как ще гласуват за кабинета на Пламен Николов и дали ще влязат в пленарна зала.

Възможно ли е изкуствено сваляне на кворума

В последната седмица в парламента все повече се обсъжда хипотезата, че е възможно депутати от ГЕРБ или ДПС да не влязат в залата и така да свалят кворума, за да бъде избрано правителство.

В отговор на въпрос дали може кворумът да бъде свален изкуствено и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на БСП, социалистите обобщават, че "хипотези има всякакви".

Остава и още един въпрос без отговор - дали ако ДБ и ИБГНИ декларират, че са против кабинета на ИТН, партията на Слави Трифонов няма да се откаже от съставянето му, въпреки че вече е внесен в парламента.

В средата на месец юли заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза, че ако кабинетът не получи подкрепа от двете партии на протеста ще последват "предсрочни избори".

XS
SM
MD
LG