Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софийският университет започна проверка за плагиатство срещу Петър Илиев


Скрийншот от 7/8 ТВ на Слави Трифонов.
Скрийншот от 7/8 ТВ на Слави Трифонов.

В сряда до ректора на Софийския университет са подадени три сигнала по случая със съмненията за плагиатство от страна на д-р Петър Илиев. Университетът ще започне проверка съобразно новите си вътрешни правила, съобщава Медиапул.

През изминалата седмица разследване на специализираната група във Фейсбук "Правна лудост", поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет, обвини Илиев, че е плагиатствал 40 страници в своя книга от колежката си в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

Тя самата до момента не е коментирала случая.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни. Сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и "заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания".

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатски права.

Плагиатството е и престъпление от частен характер по чл. 173 от Наказателния кодекс, припомнят от Медиапул.

Въпросният труд на Киселова е дисертация от 2008 г. на тема "Парламентарен контрол". Съмненията за плагиатство спрямо Илиев са заради книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена през 2015 г.

Първите обвинения в плагиатство излязоха миналия петък, когато той беше обсъждан като фаворита за кандидат-премиер на "Има такъв народ". Накрая изненадващо бе издигнат Пламен Николов.

В крайна сметка Петър Илиев е номиниран за кандидат за вътрешен министър в новия състав на Министерски съвет, предложен от ИТН. Той беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който беше оттеглен.

Досега ИТН не е коментирала по същество обвиненията в плагиатство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG