Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще гласува против предложения от "Има такъв народ" кабинет


Мая Манолова по време на брифинга на парламентарната група на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“
Мая Манолова по време на брифинга на парламентарната група на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“

Депутатите от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ ще гласуват против предложеното от „Има такъв народ“ правителство. Това съобщи ръководството на парламентарната група на коалицията в понеделник.

"Парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" взе единодушно решение да гласува против предложения от „Има такъв народ“ кабинет“, каза Мая Манолова на брифинг.

Тя посочи три причини, които са довели до решението на "Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Това са персоналният състав на предложението на ИТН за кабинет; липсата на споразумение, което да гарантира изпълнението на конкретни политики; както и съмненията за влияние на ГЕРБ и ДПС.

"Част от предложените хора са напълно неприемливи", каза Манолова.

"По отношение на политиките, е предложена едностранна декларация, която не е партньорски документ, в която няма ясни ангажименти, няма конкретика, няма срокове. Тя е пълна с добри пожелания и просто с намерения", добави тя.

"Заявихме, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така", коментира още Манолова.

По-рано през деня, преди ИБГНИ да обявят позицията си, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира във Фейсбук, че ще бъде предатество ако партиите на протеста не подкрепят предлагания от ИТН кабинет.

В събота решение, че няма да подкрепи предложеното правителство взе и партия "Зелено движение", която е една от трите формации в състава на "Демократична България".

Ден по-рано пък пред БНТ Татяна Дончева от ИБГНИ каза, че двете коалиции - "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" ще гласуват единно по предложения кабинет.

Очаква се гласуването на кабинета да бъде в сряда, 11 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG