Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов смята, че ще е "предателство" партиите на протеста да не подкрепят ИТН


Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов смята, че ще бъде "предателство", ако т. нар. партии на протеста не подкрепят предложението на ИТН за правителство. Той написа това в публикация във Фейсбук, в която твърди, че по редица приоритети няма разминавания между неговата партия и партиите на протеста.

Под "партии на протеста" лидерът на ИТН разбира "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – другите две формации, които за пръв път влязоха в Народното събрание след изборите на 4 април. Другите партии в парламента – ГЕРБ, ДПС и БСП – Трифонов и съпартийците му наричат "партии на статуквото".

ИТН проведе консултации за съставяне на правителство с всички партии в 46-ото Народно събрание без ГЕРБ. Впоследствие партията на Слави Трифонов представи проекта си за кабинет на "Демократична България" (ДБ), "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и БСП.

ДБ и ИБГНИ критикуваха състава на предложения от ИТН кабинет и начина, по който партията комуникира с останалите формации в парламента. Те видяха влияние на ДПС и поискаха ясно разграничаване от Движението. Двете коалиции все още не са съобщили дали ще гласуват за кабинет на ИТН. Само "Зелено движение", което е част от "Демократична България" съобщи, че е взело решение депутатите му да не подкрепят проетокабинета на ИТН.

След разговорите на ИТН с БСП ръководствата на двете партии казаха, че много от приоритетите им се припокриват. Социалистите обаче също не са съобщили дали ще подкрепят правителство на ИТН. Депутатът от партията Стоян Мирчев каза в неделя, че левицата обвързва подкрепата си за кабинет с позициите на ДБ и ИБГНИ. По-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова написа в социалните мрежи, че "ако не проявим разум, ще върнем Борисов".

В публикацията си във Фейсбук от понеделник Слави Трифонов посочи, че между ИТН и партиите на протеста няма разминавания по редица приоритети – "да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ", да бъде осъществена съдебна реформа, да бъде внесен българският План за възстановяване, да бъдат преизчислени пенсиите, да бъде осъществена реформа в здравеопазването, както и по въпроси в сферите на земеделието, образованието и фискалната политика.

"Ако партиите на протеста не гласуват правителството на "Има такъв народ", причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга", написа Трифонов. "Резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG