Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни". ИТН няма да подкрепи друг кабинет


Слави Трифонов
Слави Трифонов

"Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи кабинет, предложен в рамките на третия проучвателен мандат, незаивисимо на коя партия го връчи президентът Румен Радев. Това стана ясно от думите на лидера ѝ Слави Трифонов пред БНР в събота.

В началото на седмицата "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и "Демократична България" (ДБ) заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов. От БСП също заявиха, че ще оттеглят декларираната си подкрепа, ако Петър Илиев остане номиниран за силов вицеремиер.

Впоследствие Трифонов обяви, че партията му изобщо няма да предложи за гласуване в парламента вече предложения от нея кабинет, въпреки че конституцията не предвижда подобна възможност. В крайна сметка Николов оттегли съгласието си да бъде избран за министър-председател, а депутатаите гласуваха решение, с което приемат това негово волеизявление. Гласуването се случи от втория опит, след като депутатите на ИТН излязоха от залата, а тези от ГЕРБ отказаха да участват.

Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат.

"С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството... Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат", коментира Трифонов пред радио водещия Петър Волгин – единственият журналист, на който лидерът на ИТН е давал интервю през тази година.

По думите му преговорите с останалите т.нар. партии на протеста са довели "невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение".

Той подчерта за пореден път заявката на съпартийците си, че няма да подкрепят кабинет, предложен в рамките на настоящата конституционна процедура. Прогнозира обаче, е протестните партии "имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят".

Исус Христос да бяхме предложили за премиер, с 12-те апостоли за министри, пак така щеше да бъде.

"Исус Христос да бяхме предложили за премиер, с 12-те апостоли за министри, пак така щеше да бъде. Щяха да почнат едни приказки: "Ама няма опит"; "Не е завършил университет"; "Баща му е дърводелец"; "Изгонил е търговците от храма, значи е против бизнеса", иронизира лидерът на ИТН.

По повод първия предложен за премиер от ИТН Николай Василев, лидерът на апртията коментира, че ходовете в двете правителства на НДСВ, в които е бил министър, са били "успешни", а "сделките с БТК и "Булгартабак" до голяма степен не бяха негова отговорност".

"По мое мнение той изпълва със съдържание представата как трябва да изглежда един министър-председател. Пламен Николов го знам от партията и ми харесва неговата начетеност, почтеност", добави Трифонов.

Освен това той разказа, че се е спрял на Петър Илиев, който първо беше предложен за правосъден, а след това за вътрешен министър и вицепремиер, покрай работата с екипа на Трифонов около референдума през 2017 г. Той обясни публичното поведение на юриста миналата седмица с напрежение заради обществения интерес към личността му.

Така го подкрепяме, че все едно го издигаме.

Колкото до предстоящите президентски избори, лидерът на ИТН заяви, че партията му издига кандидатурата на настоящия държавен глава. Репликиран от Волгин, че Радев сам се обяви за кандидат, а ИТН просто го подкрепя, Трифонов добави: "Така го подкрепяме, че все едно го издигаме."

На въпрос дали наистина е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София срещу кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, телевизионният водещ не отрече.

"Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор", уточни той.

Предстои президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов вече заяви, че тя символично ще представи състав на кабинет, но веднага ще върне мандата на държавния глава неизпълнен. След това Радев има правото да даде последния мандат на някоя от останалите парламентарни сили по негов избор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG