Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП окончателно обвърза решението си за кабинета с номинацията на Петър Илиев


Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Политическият съвет на коалицията "БСП за България" реши във вторник, че депутатите от обединението няма да подкрепят предложеното правителство на "Има такъв народ", ако в него присъства кандидатурата на Петър Илиев като вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Преди ден същото поискаха Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП. Поводът беше първата публична изява на Петър Илиев.

Междувременно във вторник следобeд Националният съвет на БСП решава дали да даде мандат на депутатите от левицата да подкрепят кабинет на "Има такъв народ". Въпросът обаче не е формулиран общо за подкрепа за правителство, а е зададен около номинацията на Петър Илиев.

Социалистите гласуват с "да" и "не" на следното питане: "Давате ли мандат на парламентарната група на БСП да подкрепи правителство на "Има такъв народ", ако "Има такъв народ" оттегли Петър Илиев?"

Въпреки че въпросът е зададен конкретно за Илиев, сред социалистите има такива, които смятат, че БСП не трябва да подкрепя кабинета на ИТН дори и вътрешният министър да бъде оттеглен.

Причината, посочена от депутата Крум Зарков, например е, че "очевидно зад този кабинет не може да се състави мнозинство, което да не зависи от ГЕРБ или ДПС".

В понедекник парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме" оповести решението си да гласува "против" кабинета, предлаган от ИТН. Във вторник "Демократична България" също отказаха подкрепа.

Малко по-късно същия ден лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в ефира на телевизията си 7/8, че в тази ситуация партията му изобщо няма да предложи за гласуване проектокабинета си. От думите му обаче не стана ясно в каква конституционна процедура това е възможно да се случи в при върнат изпълнен мандат на президента още миналия петък.

Гласуването на правителството, предложено от "Има такъв народ", се очакваше да бъде първа точка в дневния ред на парламента в сряда, 11 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG