Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" също няма да подкрепи кабинета на ИТН


От "Демократична България" изтъкнаха, че няма как да подкрепят предложенията на ИТН, тъй като сред приоритетите им не са били споменати смяната на Иван Гешев и Сотир Цацаров, преструктурирането на КПКОНПИ, енергийния преход на България и други
От "Демократична България" изтъкнаха, че няма как да подкрепят предложенията на ИТН, тъй като сред приоритетите им не са били споменати смяната на Иван Гешев и Сотир Цацаров, преструктурирането на КПКОНПИ, енергийния преход на България и други

"Демократична България" (ДБ) обяви във вторник, че няма да даде подкрепа за предложения от "Има такъв народ" (ИТН) кабинет. Това стана ясно по време на брифинг на представители на коалицията в Народното събрание.

"Този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който някога е излъчван в България. Най-доброто, което може да кажем за тези хора е, че ние не ги познаваме. А за някои и това не можем да кажем. Един от тях даде интервю и видяхте какво стана", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той оправда решението с това, че подобно правителство "няма как да бъде окачествено като правителство на промяната" и добави, че обсъжданите приоритети не са включвали някои от най-важните за коалицията. Като примери бяха посочени отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, преструктурирането на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и смяната на ръководителя ѝ Сотир Цацаров, енергийният преход на страната и други.

Иванов призова за нормализиране на диалога между всички партии извън кръга на ГЕРБ и ДПС, както и за опит за реализиране на правителство с третия мандат, който ще бъде връчен от президента Румен Радев. Той подчерта също, че ако такъв бъде връчен на БСП, без значение какви ще бъдат предложенията, той няма да получи подкрепата на ДБ заради поетите от тях коалиционни споразумения.

"Ясно е кой ще носи отговорността, ако мандатът бъде връчен на БСП", каза още Иванов.

Съпредседателят на коалицията изтъкна като проблем и опита на ИТН да наложи предложенията си, въпреки че това може да доведе до управление с плаващи мнозинства, които да облагодетелстват ДПС. По думите на Иванов със съпартийците му съжаляват, че не са реагирали по-остро на начина, по който от партията на Слави Трифонов са направи предложенията си.

В понеделник от парламентарната група на "Изправисе.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) заявиха, че единодушно са решили да гласуват "против" проектокабинета на ИТН. Като причини за това решения бяха изтъкнати персоналният състав на кабинета, както и липсата на конкретно споразумение, което да гарантира изпълнението на политики.

По-рано във вторник зам.-председателят на ИТН Тошко Йораднов каза, че ако кабинетът, предложен от партията, не бъде подкрепен, най-логично е провеждането на нови избори.

Малко по-късно лидерът на партията Слави Трифонов обяви в ефира на собствената си телевизия 7/8, че в тази ситуация депутатите му изобщо няма да предложат за гласуване проектокабинета си. От думите му обаче не стана ясно в каква конституционна процедура това е възможно да се случи при върнат изпълнен мандат на президента още миналия петък. Гласуването се очакваше да се случи в парламента в сряда, 11 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG