Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според ИТН трябва да има нови избори, ако предложеният от тях кабинет не получи подкрепа


Според зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, партиите, с които бяха водени преговори, само са търсили повод да откажат подкрепа за кабинета на Пламен Николов
Според зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, партиите, с които бяха водени преговори, само са търсили повод да откажат подкрепа за кабинета на Пламен Николов

Ако предложеният от "Има такъв народ" (ИТН) кабинет с министър-председател Пламен Николов не бъде подкрепен, е необходимо провеждането на нови парламентарни избори. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

Той още веднъж повтори твърдението на лидера на ИТН Слави Трифонов, че ситуацията около предложеният за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев е само повод, както и че никоя от партиите, с които бяха водени преговори – "Демократична България" (ДБ), "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и ДПС, не са искали да дадат подкрепа.

"Вчера те се заявиха като предатели, това е думата. Те плямпаха през цялото време, че искат смяната на [Иван] Гешев, дълбока съдебна реформа, преизчисляване на пенсиите и когато се стигна до момента, че тези неща могат да бъдат свършени от едно правителство на най-голямата политическа сила в парламента, те предадоха и протеста, и хората, които са гласували за тях", каза още Йорданов.

В понеделник от парламентарната група на ИБГНИ заявиха, че единодушно са решили да гласуват "против" предложеният от ИТН кабинет заради персоналния състав на кабинета, както и липсата на конкретно споразумение, което да гарантира изпълнението на политики.

Още в събота партия "Зелено движение", която е една от трите формации в състава на ДБ, също обяви, че няма да подкрепи проектокабинета. Същото решение беше обявено от името на цялата коалиция от съпредседателя ѝ Христо Иванов във вторник.

Малко по-късно лидерът на партията Слави Трифонов обяви в ефира на собствената си телевизия 7/8, че в тази ситуация депутатите му изобщо няма да предложат за гласуване проектокабинета си. От думите му обаче не стана ясно в каква конституционна процедура това е възможно да се случи при върнат изпълнен мандат на президента още миналия петък. Гласуването се очакваше да се случи в парламента в сряда, 11 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG