Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът връчва на ГЕРБ втория мандат за съставяне на кабинет в петък


Президентът Румен Радев връча на Даниел Митов мандат за съставяне на паравителство на 20 април, който ГЕРБ не успя да реализира
Президентът Румен Радев връча на Даниел Митов мандат за съставяне на паравителство на 20 април, който ГЕРБ не успя да реализира

Президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС в петък сутринта, съобщиха от президентството в четвъртък.

Бившият премиер Бойко Борисов вече декларира, че партията му няма да внася в парламента състав за Министерски съвет, защото никой не е заявил намерение да подркепи тяхно предложение. Въпреки това той заяви, че колегите му ще земат мандата, ще покажат на медиите примерен състав на кабинет и след това ще върнат на президента мандата неизпълнен.

Според последните изказвания на Борисов по темата, в ролята на кандидат-премиер от ГЕРБ отново ще влезе зам.-председателят на партията Даниел Митов, който получи мандат от Радев и след първите парламентарни избори на 4 април. Тогава той го върна неизпълнен, след като нито една партия не пожела да преговаря с него.

До връчването на втория проучвателен мандат се стигна, след като в началото на миналата седмица "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) и "Демократична България" (ДБ) заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН) с премиер Пламен Николов. От БСП също заявиха, че ще оттеглят декларираната си подкрепа, ако Петър Илиев остане номиниран за силов вицеремиер.

Впоследствие лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му изобщо няма да предложи за гласуване в парламента вече предложения от нея кабинет, въпреки че конституцията не предвижда подобна възможност. В крайна сметка Николов оттегли съгласието си да бъде избран за министър-председател, а депутатите гласуваха решение, с което приемат това негово волеизявление. Гласуването се случи от втория опит, след като депутатите на ИТН излязоха от залата, а тези от ГЕРБ отказаха да участват.

В края на миналата седмица Трифонов за пореден път декларира намерение неговата партия да не подкрепи друг пректокабинет, независимо чие предложение е той. През първите дни от тази седмица последваха консултации при президента Радев, но те отново не доведоха до сближаване на позициите между ИТН и останалите формации за съставяне на правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG