Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвърза връчването на следващите мандати за кабинет с актуализацията на бюджета


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев поиска парламентът да приеме актуализация на бюджета. Той каза, че това е първата важна стъпка, която трябва да бъде направена от настоящото Народно събрание. Държавният глава обвърза актуализацията с решението кога ще бъдат връчени следващите мандати за съставяне на правителство.

„Не може по този безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Не може да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия", каза Радев по време на посещение в Елхово, където провери готовността на граничните власти да посрещнат засиления миграционен натиск.

„Аз очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии в българския парламент. Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата“, каза още президентът.

Проектът за актуализация на бюджета беше внесен от служебния министър на финансите Асен Василев преди седмици. Той предвижда осигуряване на средства за пенсионерите и здравните работници, както и компенсации за бизнеса в случай на нова вълна на коронавирус.

Румен Радев каза, че ще проведе консултации с партиите в парламента и след това ще вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на партията с най-много депутати в 46-ото Народно събрание – „Има такъв народ“ (ИТН). Формацията върна мандата изпълнен, но впоследствие съобщи, че ще оттегли предложеното правителство. По-късно предложеният за премиер Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избран. Парламентът прие решение, че мандатът е неизпълнен.

Съгласно конституцията вторият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на втората сила в парламента – ГЕРБ. Бойко Борисов съобщи, че партията му ще върне мандата за съставяне на правителство.

Решението на коя от останалите партии да връчи третия мандат за съставяне на кабинет трябва да бъде взето от държавния глава. След изборите на 4 април Румен Радев връчи третия мандат на третата партия в парламента – БСП.

„Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство“, каза Румен Радев. „Все още не са изчерпани всички възможности за съставяне на правителство“, добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG