Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъде много трудно". Стефан Янев призова депутатите да актуализират бюджета


Стефан Янев
Стефан Янев

Служебният премиер Стефан Янев призова 46-ото Народно събрание да приеме предложението за актуализация на бюджета, разработено от финансовия министър Асен Василев. Ако това не се случи, министър-председателят прогнозира "задаващи се здравна и социална кризи".

Известни притеснения по отношение на стабилността на държавата предизвикват политическите процеси в страната, които вкарват България в "трудно прогнозируема" ситуация, каза Стефан Янев в началото на правителственото заседание в четвъртък. По думите му всичко това води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда.

"За да избегнем социално напрежение през есента, е желателно народните представите да имат предвид желанията на хората, които са ги пратили в парламента, за предвидимост и адекватност в ситуацията", допълни премиерът.

Проектът за актуализация беше внесен от служебния министър на финансите Асен Василев преди седмици. Той предвижда осигуряване на средства за пенсионерите и здравните работници, както и компенсации за бизнеса в случай на нова вълна на коронавирус.

"Без такава актуализация през следващите месеци ще бъде много трудно, както за задаващата се здравна криза, така и да се полагат онези мерки на държавата, необходими за бизнеса, така и по отношение на социалната система", обобщи служебният премиер.

Асен Василев
Асен Василев

До момента Народното събрание не се е заело нито с гласуване на, нито с обсъждане на предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

По тази причина финансовият министър Василев заяви пред медиите след края на правителственото заседание, че "умолява" парламента да сформира бюджетна комисия. Според него, ако това не бъде направено, ще има пари за избори, но не и за подпомагане на бизнеса в условията на продължаваща пандемия.

Министърът предупреди, че недостигът на средства в здравеопазването ще се покрие като се вземат 5% от бюджета на МВР, а пенсионерите имат гарантирани допълнителните 50 лева до септември, но не и след това.

"Възможностите за преструктуриране на разходите са силно ограничени. Актуализацията дава възможност да се похарчат допълните приходи с увеличени разходни тавани. Приходите ги имаме, искаме от парламента разрешение да ги използваме", обобщи Василев.

Споредн данните на финансовото министерство при заложени в бюджета 1.196 млрд. за избори и разходи заради COVID-19, до момента са похарчени 2.39 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG