Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кърпене и имитация на промяна". ИТН каза и на живо, че няма да подкрепи БСП


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и представители на партията по време на разговорите с БСП
Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и представители на партията по време на разговорите с БСП

"Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи правителство, предложено от БСП. Това беше потвърдено от представители на партията на Слави Трифонов по време на официална среща със социалистите в сряда, която продължи само няколко минути.

Въпреки че позицията на ИТН беше оповестена публично вече няколко пъти, нейни представители все пак решиха да обявят решението си и по време на среща с левицата.

По-рано подкрепа беше отказана още и от "Демократична България", които отказаха да се срещат с БСП, както и от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

По време на срещата председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че тя се състои, защото това е "нормалното поведение", което не било спазено от други партии.

"Ние нямаме какво ново да кажем", заяви Йорданов. Той добави, че въпреки липсата на подкрепа, срещата е важна и подчерта, че от БСП зависи дали сегашният парламент ще остане на власт достатъчно време, за да се приемат важни законопроекти. Той даде пример с промяната на контрола на Бюрото за защита на свидетели, което се намира под контрола на главния прокурор, както и промяна на режима за охраняване на главния обвинител от страна на НСО.

От думите му стана ясно, че в рамките на втори пореден парламент ИТН няма да опита да прокара по-сериозни промени в Закона за съдебната власт. Само преди дни се смяташе за възможно настоящото Народно събрание да премахне специализираните съдилища и прокуратури.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова нарече законопроектите, заради които се иска удължаване на живота на настоящия парламент, "кърпене и имитация на промяна" и добави, че дълбоката реформа "ще се отложи с няколко месеца". По думите ѝ това е щяло да се избегне при съставяне на правителство с третия мандат.

"Същественото беше да постигнем съгласие по това, което можем да променим – закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, състав на ВСС, дълбока реформа по отношение на КПКОНПИ", каза още Нинова.

Очаква се в четвъртък БСП да реши кога ще върне мандата на президента Румен Радев, за да бъде разпуснато Народното събрание и да се насрочат нови парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG