Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДБ няма да преговаря с БСП и оценява положително възможна партия на Кирил Петков


Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов от "Демократична България"
Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов от "Демократична България"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов вижда в служебните министри Кирил Петков и Асен Василев съмишленици и е позитивно настроен към техен политически проект. Първо обаче трябва да им се даде време да обявят какво планират. Той каза това в интервю за БНР във вторник.

В същия ден ДБ заяви, че няма да се среща с БСП, за да обсъжда евентуално бъдещо правителство с мандата на социалистите.

Новините идват на фона на две основни прогнози: че кабинет на левицата няма да може да се състави и че двама от служебните министри могат да направят собствена партия, за да отидат с нея на извънредни избори - третите за тази година.

В петък социалистите получиха третия мандат за съставяне на правителство и казаха, че няма да разчитат на гласовете на ГЕРБ и ДПС. Часове по-късно стана ясно, че водещата политическа сила "Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи кабинет на БСП. Това намали шансовете за редовно правителство на фона на растящия процент на доверие в служебния кабинет.

"[Министрите Петков и Василев] са наши съмишленици", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов във вторник. "Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения."

Иванов отказа да "спекулира" в отговор на въпроса дали е възможно Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ наесен. Той обаче изрази готовност да работи с тях, за да не се стига до разединение на демократичната общност в България.

"За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим", каза Иванов.

През последните няколко седмици се появяват все повече слухове, че служебният министър на икономиката Кирил Петков и служебният министър на финансите Асен Василев обсъждат създаването на нов политически десен проект. За момента те отказват да коментират тези твърдения. По-рано във вторник служебният премиер Стефан Янев каза, че би подкрепил партия, сформирана около тях двамата.

По думите на Христо Иванов в последните два парламента, които не успяха да формират правителство, все пак се е случило нещо. Той наблюдава промяна на модела, при който цялото управление се концетрира около един "голям" водач.

"В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени, през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси", каза Иванов.

Консултации с БСП във връзка с третия мандат

Относно обявената за вторник среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат Христо Иванов каза, че ДБ няма да отидат. Така той на практика обяви край на преговорите между партиите в 46-ото Народно събрание.

В отговор Корнелия Нинова каза, че те не искат да има редовен кабинет и обвини ДБ, че са се скрили.

През миналата седмица президентът Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на правителство на БСП, въпреки че и "Има такъв народ" и "Демократична България" бяха заявили, че няма да участват в правителство, в което те са начело.

"Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова", каза Иванов.

Той припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

"Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит", каза Иванов.

Иванов намира за правилно решението на лидера на БСП да забави третия мандат до средата на септември. Според него така се дава време на парламента все пак да свърши нещо, като например актуализирането на бюджета.

Малко по-късно във вторник Корнелия Нинова коментира отказа на ДБ да участва в разговори с БСП. Според нея той означава, че те не желаят да има редовен кабинет, нито пък разграждане на модела ГЕРБ.

"Най-лошото е, че с отказа си да дойдат, отказват и разговори за актуализацията на бюджета и така с действията си рискуват да оставят пенсионерите без преизчислени пенсии, медиците - без помощ за коронакризата, МВР - без помощ за охраната на границата, икономиката - без помощ за мерките и т.н.", каза Нинова на брифинг в парламента.

Според нея от "Демократична България" е трябвало да имат смелостта да заявят публично позицията си, но те са се "скрили".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG