Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН и Христо Иванов не подкрепят кабинет с мандата на БСП. ИБГНИ ще преговаря


Hristo Ivanov Tatiana Doncheva
Hristo Ivanov Tatiana Doncheva

„Има такъв народ“ няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП, докато „Изправи се.БГ! Ние идваме“ ще участват в разговори със социалистите за сформиране на правителство. Окончателното решение дали „Демократична България“ ще участва в преговори с БСП ще се вземе от колективните органи на коалицията, но позицията на съпредседателя Христо Иванов срещу оказване на подкрепа остава непроменена.

Това са първите реакции на лидерите на трите партии, които бяха поканени на срещи от лидера на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Минути по-рано в четвъртък пресцентърът на президентството съобщи, че третият и последен мандат за сформиране на правителство в 46-ото Народно събрание ще бъде връчен на третата по големина парламентарна група.

"Последна възможност е това за България. Каним ги добронамерено, държавнически, отговорно", каза Нинова на пресконференция в парламента в четвъртък.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Филип Станев беше категоричен, че партията няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП.

"Толкова е интересно, когато живееш в общоизвестни обстоятелства. Още преди три дни г-н Трифонов заяви своята позицията, а тя е и позицията на партията. Казусът е повече от ясен - мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях", каза Станев пред журналисти.

ИТН все пак биха участвали в разговори със социалистите, но това няма да промени позицията им. Станев изказа още и предположение, че се върви към нови избори.

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" също направи първия си коментар в кулоарите на парламента. Формацията ще участва в разговори по покана на БСП за опит за съставяне на правителство с третия мандат, каза Арман Бабикян.

По думите му формацията около Мая Манолова ще продължи да спазва предварително заявените принципи и програмните си приоритети, както и ще продължи да настоява за изключване на ГЕРБ и ДПС от участие в управлението.

Бабикян каза още, че не е разочарован от това, че президентът не е връчил третия мандат на "Изправи се.БГ! Ние идваме!". За това призоваваха и от "Има такъв народ", и от "Демократична България".

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще положат "добронамерени усилия" за реализирането на третия мандат, но това, според думите му, зависи главно от Корнелия Нинова. "Подигравка е със съдбата на България, хората непрекъснато да бъдат пращани на избори без да има яснота след като същите играчи се върнат в парламента, какво ново ще им се е случило. Затова ако има шанс за третия мандат, това е шансът на разума", каза още Бабикян.

Позицията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов остава непроменена, а именно, че коалицията не трябва да подкрепя правителство както на ГЕРБ и ДПС, така и на БСП.

"Питам се при ясните ограничения на "Демократична България" каква е идеята (на президента, бел. ред.), но положението е такова, каквото е", каза Иванов.

По думите на Иванов окончателното решение за участие в разговори и даване на подкрепа, ще бъде взето от колективните органи на обединението. Въпреки това, Иванов многократно е заявявал, че "Демократична България" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП.

"Всички знаят каква е нашата позиция, затова настоявахме да се търси някаква формула преди взимането на това решение. Това така или иначе не се случи", каза още Иванов.

Румен Радев ще връчи третия мандат на „БСП за България“ в 9:30 часа в петък. Няма краен срок, до който партията следва да предложи на гласуване в Народното събрание правителство или да върне мандата неизпълнен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG