Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев ще връчи третия мандат на БСП. Нинова няма да е кандидатът за премиер


Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за сформиране на правителство на коалицията „БСП за България“. Тя е третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание. Това беше съобщено от пресцентъра на президентството в четвъртък.

Мандатът ще бъде връчен на 27 август, петък в 9:30 часа.

От БСП потвърдиха, че са получили покана от президента Радев да се явят в президентството, за да им бъде връчен третият мандат. Това съобщи председателят на парламентарната група Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Нинова каза, че няма да е кандидатът за министър-председател в предложеното правителство. Според нея нито един от политическите лидери на партиите не трябва да бъде предложен за премиер.

"Моментът е такъв, че ние трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе тези политики, които ще заложим и да изведем заедно България от кризата следващите месеци", каза Нинова на пресконференцията в четвъртък.

Лидерът на БСП увери, че ще направи всичко по силите си да бъде сформирано правителство, защото България има нужда от стабилност и сигурност.

"Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме - огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност", каза още тя.

Първите два мандата бяха връчени на победителя на изборите на 11 юли „Има такъв народ“ и на втория по брой на гласовете – „ГЕРБ – СДС“. И двете партии върнаха мандата и се обявиха за опозиция.

До последно не беше ясно на кого Радев ще връчи последния проучвателен мандат. Според експертите възможностите бяха или третата политическа сила в парламента БСП, или формацията около Мая Манолова и най-малобройна парламентарна група „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ).

През изминалата седмица президентът призова партиите за компромис, но няма данни за активни преговори между тях.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова неведнъж декларира, че няма да сформира правителство с ГЕРБ и ДПС. Това остава възможност за коалиция само с така наречените партии на протеста „Демократична България“ (ДБ), ИБГНИ и ИТН. От ДБ неколкократно са заявявали, че няма да участват в коалиция с "партиите на статуквото" ГЕРБ, ДПС и БСП, а от ИТН настояват, че ще останат в опозиция.

Нинова каза, че БСП ще покани за преговори ИТН, с които до момента са постигнали "най-голяма степен на съгласие" при първия кръг на преговорите, когато те бяха мандатоносители.

През последния месец беше спомената и идеята БСП да предложи министри от настоящия служебен кабинет на Стефан Янев да останат в редовно правителство. Тази идея обаче се смята за прекалено „екзотична“ от специалисти по конституционно право.

На въпрос дали това остава като възможност Нинова отговори, че "всичко е възможно" и зависи от разговорите с бъдещите разговори с останалите партии и президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG