Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев призова партиите за компромис. Според Хаджигенов шансовете за третия мандат са добри


Румен Радев каза, че може да забави мандатът най-късно до петък. Според Николай Хаджигенов пред реализирането на правителство с него има добри шансове
Румен Радев каза, че може да забави мандатът най-късно до петък. Според Николай Хаджигенов пред реализирането на правителство с него има добри шансове

Шансовете за правителство, реализирано с третия мандат, са добри, но това трябва да се случи публично и ясно. Това каза днес пред БНР един от лидерите на коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов.

Според неговата оценка шанс за осъществяване на правителство може да има, ако то бъде формирано от най-добрите представители на служебния кабинет и хора от протестните партии. Той подчерта, че предстоят нови разговори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която на няколко пъти категорично отказа да участва в преговори за друг кабинет, различен от този, който предложиха с първия мандат.

Хаджигенов каза още, че "независимо дали ни харесва или не" трябва да се води диалог с БСП и ДПС, тъй като е необходимо конституционно мнозинство за извършване на сериозни законодателни промени. Единствените, с които не може да се преговаря, според него, са ГЕРБ.

"Знам чий е Гешев и кой е Делян Пеевски, но конституционно мнозинство не е възможно без ДПС. И ако цената да махнем Гешев сега и да започнем разгърната правосъдна реформа е да говорим с ДПС, ще говорим с ДПС", каза още той.

Малко по-късно в неделя президентът Румен Радев за пореден път призова за диалог между политическите партии, с цел да се състави правителство. Той каза, че все още не е решил на кого ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Всички опции са възможни… Чакам ясен сигнал от партиите, те трябва да решат. Ако искаме да имаме устойчива формула, тя трябва да дойде от тях, не от мен", каза още той, но добави, че е готов да забави връчването на мандата най-късно до петък 27 август.

Радев призова и българския парламент да се съобрази с приоритетите, очертани от служебното правителство, които включват актуализация на бюджета, укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и охрана на държавната граница. Той каза, че времето за декларации е изтекло и че хората очакват партиите да поемат отговорност.

По време на свое посещение в Тополовград, президентът каза още, че провеждане на избори "две в едно" е против установения конституционен модел. Радев допълни, че подобно решение означава всяка партия да издигне свой кандидат, както и че това не би било в негов интерес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG