Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Начинът да не дойде е да подаде оставка". Парламентът поиска Гешев да докладва за полицейското насилие


Иван Гешев по време на изслушването му в парламента през октомври 2020 г.
Иван Гешев по време на изслушването му в парламента през октомври 2020 г.

Със 167 гласа "за" и нито един "против" Народното събрание прие в срок до 20 август главният прокурор Иван Гешев да внесе за разглеждане в парламента доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. В доклада трябва да фигурират какви действия са предприети за установяване на лицата, превишили правомощията си, кои са били наблюдаващите прокурори, както и защо разследването се е забавило.

Проектът за решение беше внесен в понеделник от "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН), "Изправи се.БГ!. Ние идваме!" (ИБГНИ) и БСП, а в пленарната зала беше представен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

От парламентарната трибуна той попита дали фактът, че главният прокурор не разследва действия на полицията, която превишава правомощия по време на протест с искане за оставката му, е конфликт на интереси и добави че насилието и липсата на последствия са били "политическа поръчка".

„Г-н Гешев през медиите вече успя да каже, че това [изслушването му по темата бел.ред.] ще наруши разделението на властите. Искам да дам консултация на г-н Гешев: има един начин, да не идва – да си подаде оставката“, каза още Иванов.

Във вторник в парламента беше проведено изслушване на служебния министър Бойко Рашков във връзка с полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. Това се случи по време на извънредно заседание, което беше свикано след като в петък парламентарната комисия, която се занимава с полицейското насилие и подслушването на граждани, публикува записи от охранителни камери от нощта на 10 юли. На тях се вижда как полицаи бият вече арестувани протестиращи.

По време на изслушването стана ясно, че МВР и прокуратурата са знаели и са разполагали със записите от камерите още преди повече от година, но не са предприели действия. Беше съобщено още, че във вътрешното министерство е разпоредена нова проверка относно действията на униформените.

В неделя, година след събитията, от Софийската районна прокуратура обявиха, че е повдигнато обвинение за причиняване на леки телесни повреди срещу четирима полицаи, охранявали протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG