Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С възмущение, болка и тревога". Ива Митева свика заседание на НС за полицейското насилие


Ива Митева
Ива Митева

Председателката на Народното събрание (НС) свиква извънредно заседание на депутатите заради разпространените в петък кадри с полицейско насилие по време на антиправителствените протести през миналото лято.

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите", казва Митева в свое официално изявление, публикувано в сайта на парламента.

В петък в Народното събрание бяха прожектирани неизвестни досега кадри от охранителна камера на фасадата на Министерския съвет (МС). На тях се виждаше как на 10 юли 2020 г. група униформени влачат няколко протестиращи зад една от колоните на сградата и продължават да ги бият, ритат и стъпват върху тях дори и след като са заключени с белезници. Сред задържаните се виждаше и момиче с разкъсана блуза, над което един от полицаите стои наведен продължително време, галейки я по косата и снимайки я с телефона си.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Записът провокира остри реакции на лидерите на всички парламентарни сили с изключение на бившия премиер Бойко Борисов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Преди ден останалите им колеги призоваха всички отговорни за полицейската бруталност да бъдат разследвани и изправени пред съда.

Служебният премиер Стефан Янев декларира още в петък вечерта, че кадрите ще бъдат разследвани, подчертавайки, че в случая "става въпрос за полицейско насилие".

Видеозаписът беше прожектиран по време на извънредно заседание на временната парламентарна комисия за проверка на данните за полицейски произвол и незаконно подслушване спрямо протестиращи, председателствана от Николай Хаджигенов. По думите му кадрите са били предоставени от Националната служба за охрана (НСО) на МВР, което ги е предоставило на комисията по нареждане на министър Бойко Рашков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG