Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е схема". От ГЕРБ отричат да са крили кадрите с полицейско насилие


Младен Маринов и Христо Терзийски на връчване на наградите "Полицай на годината" в МВР през 2019 г.
Младен Маринов и Христо Терзийски на връчване на наградите "Полицай на годината" в МВР през 2019 г.

Бившите управляващи от ГЕРБ не са крили кадрите, запечатали полицейско насилие над протестиращи във вечерта на 10 юли 2020 г., които бяха прожектирани в петък в Народното събрание. Това заявяват няколко депутати на партията на Бойко Борисов в свои медийни участия и публикации във фейсбук в събота и неделя.

Видеозаписът, на който се виждат няколко полицаи да бият протестиращи, сред които и момиче с разкъсана блуза, милвано и снимано с телефон от униформен, беше представен от председателя на временната парламентарна комисия за проверка на данните за полицейско насилие и незаконно подслушване Николай Хаджигенов.

По време на прожекцията на кадрите в петък той заяви, че те са предоставени от Националната служба за охрана (НСО) след дълго търсене с участието на служители от МВР, специално натоварени с тази задача от служебния министър Бойко Рашков. От думите му стана ясно, че записът е бил крит в продължение на година, въпреки че е бил изискван от поне два съдебни състава.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Темата предизвика остри реакции от всички лидери на парламентарни сили с изключение на бившия премиер Бойко Борисов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата бивши вътрешни министри от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, които в момента са депутати, публикуваха почти едновременно изявления във фейсбук в неделя, с които отричат да са укривали данни за полицейско насилие.

Колегата им Радомир Чолаков пък дори разви тезата, че въпросните кадри са били крити със знанието на президента Румен Радев, за да бъдат изкарани точно преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ и така да бъде попречено на партията да излъчи кабинет.

"Това е схема, за да не може да се състави правителство с участието на ГЕРБ", заяви Чолаков пред БНР в неделя с уточнението, че появата на видеозаписа с малтретираните от полицаи протестиращи е част от "дискредитирането на ГЕРБ и част от изкопаването на нови ровове между ГЕРБ и останалите партии".

"Не знам какви мръсни тайни могат да бъдат извадени. Някакви полицаи са си превишили правомощията. Неприятно е, лошо е, гадно е! Не знам къде са били крити записите, щом са излезли толкова лесно. По-скоро са били крити в други чекмеджета, не в тези на ГЕРБ и са изчакали точно този момент, за да бъдат извадени сега, за да не може да бъде съставено правителство. Можеше да бъдат извадени още преди една година", добави депутатът, обобщавайки, че "това е схемата на президента Радев и на партия "Има такъв народ".

Междувременно последният вътрешен министър в управленския мандат на ГЕРБ Христо Терзийски посочи във фейсбук, че едно от първите му действия начело на МВР е било да изиска "информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 г."

Той цитира и заключението от въпросната проверка, въз основа на което са били наказани четирима униформени заради "нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели". Терзийски обаче не коментира обстоятелството, че досега не е известно някой от тях да е станал обект на наказателно преследване.

"Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление. Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд", написа във фейсбук предшественикът на Терзийски в МВР Младен Маринов.

Той призова този случай да не се превръща в "престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи – мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг". По повод обвиненията към служители на МВР, че са превишавали правата си по време на миналогодишните протести, преди по-малко от месец Маринов заяви от парламентарната трибуна следното: "Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи."

В тази посока беше и позицията на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който в събота осъди полицейското насилие по принцип, но направи опит да оправдае действията на полицията миналото лято с поведението на протестиращите.

"А какво правим с тези, които чупеха, оскверняваха държавни институции, блокираха абсолютно незаконно града, подиграваха се на полицаите, опитаха се да нахлуят в парламента? Малко заприлича на една приказка: "Абе да има правила, но друг да ги спазва". Според мен е много важно, че ако искаме да сме демократично общество, не трябва да сме безкритични и да си затваряме очите и за другата страна на монетата… Ако не, значи ни е рано още", гласеше публикацията на Ненков във фейсбук.

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов пък привлече вниманието на потребителите на социалната мрежа с паралел между съвременната действителност и историческите събития преди 1944 г.: "Хр. Иванов грачи срещу полицията така, както срещу нея са грачили комунистите преди 9.09.1944 г. Но и тогава и днес има Гешев."

На този фон един от потърпевшите от полицейско насилие на 10 юли 2020 г. – Евгени Марчев, коментира в неделя пред Нова телевизия, че униформените са му се нахвърлили "като вълци": "Помня както самото влачене, така и ударите. Удряха ме и преди това, кадрите не показват всичко. Най-грозният момент е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време. Доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи! Това е просто срамно за цялата институция на МВР."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG