Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите се извиниха на битите протестиращи. МВР е започнало нова проверка


Бившите вътрешни министри, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов и Христо Терзийски не взеха думата по време на изслушването на служебния им наследник Бойко Рашков, но подкрепиха декларацията на парламента срещу полицейското насилие
Бившите вътрешни министри, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов и Христо Терзийски не взеха думата по време на изслушването на служебния им наследник Бойко Рашков, но подкрепиха декларацията на парламента срещу полицейското насилие

Народното събрание единодушно прие декларация във вторник, с която се извини на пострадалите от полицейско насилие по време на миналогодишните протести срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Така завърши извънредното заседание на депутатите, свикано от председателката им Ива Митева по повод показаните в петък в парламента кадри как десетина полицаи влачат, бият и ритат няколко заключени с белезници демонстранти зад колона на Министерския съвет.

В декларацията полицейското насилие се определя като "позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от конституцията и международните договори, по които България е страна".

Освен това Народното събрание настоява за "обективно и безпристрастно разследване, за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица, прикрили деянието им".

Промяна в мнението на Маринов

Текстът на декларацията беше подкрепен и от бившите вътрешни министри, а сега депутати от ГЕРБ, Младен Маринов и Христо Терзийски, които преди това лично бяха посочени от техни колеги в залата като отговорни за скриването на шокиращите кадри и липсата на осъдени служители на МВР.

Никой от двамата не се изказа от парламентарната трибуна във вторник, нито зададе въпрос на Рашков. Маринов обаче се извини на пострадалите протестиращи в лично качество след края на заседанието.

"Искам да се извиня, съжалявам за тази случка, която ни стана достояние, за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства", каза той пред журналисти в кулоарите.

По-малко от месец по-рано, на 22 юли, Маринов коментира от парламентарната трибуна действията на бившите си подчинени на миналогодишните протести по съвсем различен начин: "Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи."

По време на протеста на 10 юли 2020 г., когато е направен въпросния видеозапис, начело на МВР е Маринов, който седмица след това е сменен от Терзийски. Той ръководи министерството по времето, когато в него тече вътрешната проверка по сигналите за полицейско насилие от въпросната вечер.

Развоят на вътрешната проверка

Именно начинът, по който е протекла тази проверка, беше и основната тема на изслушването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков преди депутатите да гласуват декларацията срещу полицейското насилие.

От неговите думи стана ясноче, записът от охранителната камера на фасадата на Министерския съвет от 10 юли 2020 г. е бил изискан от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) още преди година.

Последвали са три нейни проверки, обект на които са били нейни служители, резултатите от които са докладвани на тогавашния вътрешния министър. След това с казуса се е занимала Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, която впоследствие е предала всички материали на Софийската районна прокуратура (СРП).

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Въпреки че и записът, запечатал бруталните действия на служители на СДВР, и техните имена, са били предадени на прокуратурата, до момента в МВР няма официална информация за повдигнати срещу полицаи обвинения.

"Записът е съхраняван в Националната служба за охрана (НСО) и на 17 юли, една седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Всичко е било известно още тогава. Този запис е бил в МВР в едно негово поделение и който е бил министър, трябва да каже крит ли e, или не", каза Рашков.

Към 17 юли 2020 г. вътрешен министър беше Младен Маринов. На 24 юли той беше наследен на поста от Христо Тезрийски, който дотогава оглавяваше Главната дирекция "Национална полиция" в МВР. И двамата в момента са депутати от ГЕРБ.

Прокурорски отказ и повишение

От думите на Рашков стана ясно още, че след предаването на материалите по случая на СРП там е образувана преписка. Тя обаче не е прераснала в досъдебно производство, защото водещата я прокурорка е преценила, че няма данни за престъпление на заснетите и установени полицаи.

Служебният министър не се съгласи с тази преценка, посочвайки на няколко пъти, че в случая има елемент на престъпление от служители на МВР, въпреки че четирима от тях са наказани само дисциплинарно. Според Рашков при санкционирането им не е била взета предвид тежестта на извършеното от тях, а освен това заснетите в клипа униформени са "три пъти повече".

Бойко Рашков
Бойко Рашков

По повод работата на наблюдаващата прокурорка по случая, чието име той не успя да си спомни, министърът отбеляза, че впоследствие тя е била избрана от Висшия съдебен съвет (ВСС) за български делегиран прокурор в Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Единствената кандидатка за новия разследващ европейски орган, която към 2020 г. е работила в СРП, е Вероника Трифонова. Нейната номинация беше одобрена от екипа на Кьовеши и тя вече започна работа в Европейската прокуратура.

Нова проверка в МВР

"Един от [задържаните в клипа] е загубил съзнание – това е състояние, временно опасно за живота, квалифицирано в Наказателния кодекс като средна телесна повреда", подчерта Рашков, недоумявайки как подобно действие на полицай може да бъде наказано само дисциплинарно.

Той добави, че в понеделник е разпоредил създаването на група за нова проверка на всички обстоятелства по случая, включително и самоличността на всички заснети полицаи. Сред целите на повторната проверка Рашков посочи и нуждата "да преосмислим наказанията".

По време на изслушването на министър Рашков в залата, по покана на председателката на парламента Ива Митева, присъстваха пострадалите по време на протестите Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Те бяха посрещнати с аплодисменти от голяма част от депутатите.

Цветелина Цветкова е момичето, което на шокиращите кадри се вижда да стои продължително време седнала под наведен над нея полицай, който я гали по главата и я снима с мобилен телефон със светкавица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG