Връзки за достъпност

Извънредни новини

На първо четене: Бюрото за защита минава под контрола на правосъдното министерство


Бюрото на защита на свидетели, което е под контрола на главния прокурор, придоби популярност след няколко акции на прокуратурата
Бюрото на защита на свидетели, което е под контрола на главния прокурор, придоби популярност след няколко акции на прокуратурата

На първо четене Народното събрание прие три законопроекта, които предвиждат Бюрото за защита на свидетелите да бъде върнато под контрола на Министерството на правосъдието. От 2014 г. то се намира под контрола на главния прокурор.

Точката в дневния ред на парламента беше включена по искане на „Демократична България“ (ДБ), които бяха вносители на едно предложенията. Другите два проекта, които бяха приети, са на „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ).

От ДБ и ИБГНИ предлагат бюрото да премине под контрола на главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието. От ИТН поискаха то да се преформатира като специализиран отдел към правосъдното министерство с име „Бюро за защита на застрашени лица“, а кой да бъде охраняван да решава специален съвет.

Предложенията бяха приети от всички партии с изключение на ГЕРБ и ДПС, които бяха „против“ трите предложения. Сред мотивите на вносителите бяха, че в сегашната ситуация контролът на главния прокурор нарушава принципа на разделение на властите.

Бюрото премина под контрола на главния прокурор през 2014 г. В последните години структурата стана популярна, след като взе участие в някои от най-показните акции на прокуратурата. Сред тях беше нахлуването в президентството през лятото на 2020 г., което беше повод за започналите протести с искане за оставката на Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов.

По-късно стана ясно, че структурата отговаря и за охраната на самия главен прокурор, който преди това беше охраняван от Националната служба за охрана (НСО). Според доклад, който беше изискан от Народното събрание, за 2020 г. Бюрото за защита е охранявало 20 свидетели по общо 10 дела. По-късно самият Иван Гешев се яви на изслушване в парламента, където отчетът му за дейността на бюрото не беше приет, а структурата беше определена като негова „лична преторианска гвардия“.

В края на миналата седмица служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита на свидетели, а често основанията за това са били свързани с фалшиви свидения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG