Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Въоръжени мъже са нахлули в президентството или цивилни мъже са "пристъпили"?


Въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетелите излизат от президентската институция, 9 юли 2020 г.
Въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетелите излизат от президентската институция, 9 юли 2020 г.

Повтаря се като реклама на кръгъл час, но всъщност е експертно мнение: прокуратурата твърди, че никога не е "нахлувала" в президентството с оръжие.

Снимки и официални документи опровергават това твърдение, което интензивно се повтаря в последните дни.

Става дума за събитията през миналото лято, когато хора от прокуратурата, от МВР и от Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор влязоха в президентската институция, извършиха обиски на поне два кабинета и след това арестуваха двама души от президентската администрация - един съветник и един секретар.

Това беше едно от основните събития, които доведоха до масови протести, продължили месеци.

Съветникът на президента Илия Милушев след задържането си.
Съветникът на президента Илия Милушев след задържането си.

Година по-късно нещата стоят така: арестите на съветниците Илия Милушев и Пламен Узунов бяха обявени от съда за незаконни. Аргументът е, че прокуратурата не е представила никакви данни, че те може да са извършили престъплението, по което са били разследвани.

На 16 юли служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов поиска уволнението на главния прокурор, като се позова включително и на епизода с нахлуването на въоръжени лица в президентството от 9 юли 2020 г.

Само четири дни по-късно, на 20 юли 2021 г., започна повтарянето на една теза, която досега цяла година не е била изричана: че не е имало "нахлуване" и че не е имало оръжие. Основен говорител на тази теза е новата шефка на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Част от колите, с които пристигат служителите на Бюрото за защита на свидетелите, 9 юли 2021 г.
Част от колите, с които пристигат служителите на Бюрото за защита на свидетелите, 9 юли 2021 г.

Кой какво твърди

  • 20.07.2021 г., брифинг на спецпрокуратурата, Валентина Маджарова: "Несправедливо е да се твърди, че магистратите са "нахлували" в сградата на президентството (...) Те фактически пристъпиха на територията на президентството след покана".
  • 20.07.2021 г., позиция, изпратена до медиите от прессекретариата на президента Румен Радев: "Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата".
  • 24.07.2021 г., БНТ, "Денят започва с Георги Любенов", Валентина Маджарова: "Прокуратурата не е "нахлула" (...) Просто са били пропуснати колегите".
  • 25.07.2021 г., Нова телевизия, "Офанзива с Любомир Огнянов", Валентина Маджарова: "Твърдя, че въоръжени лица не са нахлували".
Бус на Бюрото за защита на свидетелите, паркиран пред един от входовете в президентската институция, 9 юли 2020 г.
Бус на Бюрото за защита на свидетелите, паркиран пред един от входовете в президентската институция, 9 юли 2020 г.

Какво стана всъщност на 9 юли 2020 г.

Фактите от този ден могат да се възстановят с помощта на снимки, прессъобщения и с това, което е установил съдът, когато е разглеждал законността на арестите на двамата задържани от президентската администрация.

Нещата са се случили така: в 9 часа на 9 юли до президентството са паркирали бусове и автомобили на полицията и прокуратурата. На някои от бусовете е имало брандиран надпис "Република България. Бюро по защита".

От тях са излезли цивилни лица (вероятно прокурори и следователи) и въоръжени мъже в дрехи с надпис "Прокуратура". Влезли са в сградата на президентството. В 11.55 часа са арестували единия от двамата членове на президентската администрация (Илия Милушев). Мястото на задържането му не се споменава изрично, но е разглеждано от съдиите в контекста на обиска в президентството.

По-късно медиите определят престоя на униформените с израза "останаха там с часове". По данни от съдебното решение става дума за най-малко 3 часа.

Снимките показват най-малко четирима различни въоръжени мъже и най-малко двама маскирани шофьори в бусовете с надпис "Бюро по защита". Снимките са направени в края на операцията, а не в началото.

Маскиран и въоръжен служител на Бюрото за защита на свидетелите е отворил вратата на брандиран бус до входа на президентската институция, 9 юли 2020 г.
Маскиран и въоръжен служител на Бюрото за защита на свидетелите е отворил вратата на брандиран бус до входа на президентската институция, 9 юли 2020 г.

Какво е "Бюро по защита"

Пълното име на тази организация е "Бюро за защита на свителели", но тя не работи като в американските екшъни, защото в действителност пази не свидетели, а главния прокурор.

Бюрото е създадено преди 13 години като част от Министерството на правосъдието. През 2014 г. то минава на пряко подчинение на главния прокурор. Не е ясно какъв е правилникът, по който то работи. След десетки питания, искания и дори едно приключило съдебно дело, прокуратурата така и не предостави този правилник.

На 22 юли стана ясно, че през 2020 г. Бюрото не е охранявало нито един свидетел, макар че бюджетът му е 9 милиона, а правомощията му са разширени от 2018 г. Оттогава негови служители могат да довеждат принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор.

Очевидно това правомощие е било използвано и на 9 юли 2020 г. в операцията срещу президентството, а автомобилите, с които са дошли въоръжените мъже, са част от джиповете и автомобилите Фолксваген, купени за близо 1 млн. лева без ДДС. За тази покупка се разбра покрай съмненията, че държавната поръчка за автомобилите не е била изрядна. Иван Гешев отрече.

В началото на своя мандат главният прокурор беше охраняван от Националната служба за охрана (НСО), която е подчинена на президента. Той свали доверието си от тази институция и оттогава е охраняван от бюрото си.

Що се отнася до операцията в президентството на 9 юли 2020 г., краткият отговор е, че в институцията са влезли именно въоръжени мъже и че това са били хора, пряко подчинени на главния прокурор чрез една структура, чиято дейност, численост и правилник за дейността са неизвестни.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG