Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно обяви за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев


Илия Милушев след задържането си през юли 2020 г.
Илия Милушев след задържането си през юли 2020 г.

Задържането на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев през миналия юли окончателно е обявено за незаконно от Административния съд – София-град, съобщава сайтът „Де факто“. Той беше арестуван на 9 юли 2020 г. заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Същия ден прокуратурата и полицията влязоха в президентството, за да претърсват кабинетите на двамата, с което провокираха първия от серията антиправителствени протести с искане за оставки на последния кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Държавният глава Румен Радев също се включи в първите демонстрации.

След задържането си Узунов беше обвинен заедно с бизнесмена Пламен Бобоков по дело за търговия с влияние, а Милушев – като подбудител на длъжностни престъпления. По неговото дело обвиняеми са и трима бивши разузнавачи. Арестът на Милушев е последният, който съдът обявява за незаконен. Това вече се случи и със задържанията на Узунов и Бобоков.

B кpaя нa мapт пo кaзyca с Илия Mилyшeв ce пpoизнece и Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (ВАС), кaтo върна допускът му до класифицирана информация. Делото пред ВАС беше секретно и дори решението по него не е публично. Разследването срещу Милушев се води от Софийската военна прокуратура и не е известно какво се случва по него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG