Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестът на президентския съветник Илия Милушев е бил незаконен


Илия Милушев
Илия Милушев

Задържането на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев през юли тази година е било незаконно, реши Софийският районен съд. Заповедта за ареста му не е съдържала никакви факти, на които да се основават подозренията на разследващите, че той е замесен в разгласяване на секретна информация, съобщи правният сайт „Дефакто“, като се позова на съдебното решение.

Милушев беше арестуван на 9 юли при акция на прокуратурата и МВР в сградата на президенството. Операцията, в която се включиха и въоръжени служители на Бюрото за защита към главния прокурор, стана повод същия ден вечерта в центъра на София да бъде организиран първият от протестите с искане за оставка на правителството и Иван Гешев, продължаващи и досега.

Впоследствие Милушев получи обвинение не за разгласяване на държавна тайна, а като подбудител на длъжностни престъпления, чиято цел е била във вреда на Държавната агенция „Разузнаване“. По неговото дело обвиняеми са още трима бивши разузнавачи, но прокуратурата не е съобщавала как се развива то от лятото насам.

„B зaпoвeдтa тpябвa дa e пocoчeнo нe caмo пpaвнoтo ocнoвaниe, нo и кoнкpeтни фaктичeckи oбcтoятeлcтвa", приема районният съд, подчертвавайки, че в нея липсват "каквито и да било" данни за евентуалното престъпление. Затова и магистратите отменят заповедта за 24-часовия арест на Милушев, издадена от СДВР.

През юли беше задържан и президентският секретар по правни въпроси и антикоруцпия Пламен Узунов, който след това беше обвинен заедно с бизнесмена Пламен Бобоков в търговия с влияние – първият като извършител, а вторият като подбудител. Към момента липсва официална информация за развоя и на това досъдебно производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG