Връзки за достъпност

Извънредни новини

Янаки Стоилов предлага на ВСС да започне процедура за отстраняване на Гешев


Иван Гешев
Иван Гешев

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов съобщи, че предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да открие процедура за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Основанието е уронване на престижа на съдебната власт, за което са посочени аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници, който Стоилов е получил на 14 юли, каза самият той на брифинг в петък.

Той уточни, че след като се е запознал с документите, е стигнал до заключението, че той съдържа "данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт".

Правосъдният министър отказа да конкретизира съдържанието на доклада и добави единствено че освен медийни публикации, в него са посочени и публично разгласени материали, събрани чрез специални разузнавателни средства (СРС), както и други факти за нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършени от Гешев.

Малко след брифинга на Стоилов говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви, че прокуратурата не е изненадана от внасянето на това предложение.

"Учудени сме от това защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство", заяви Милева, пред БТА, добавяйки, че в него има само политически, а не и юридически аргументи.

Рашков заяви още в началото на миналата седмица, че ще предостави такива данни на Стоилов, но до момента и той не е обявил никакви подробности.

"Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт", заяви вътрешният министър пред БНР преди десет дни.

"Ако той не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата", добави Рашков.

Процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор предвижда, че ако бъде официално открита от Пленума на ВСС, са необходими минимум 17 гласа от членове на съвета, за да бъде освободен Гешев от поста му. Стоилов заяви още в петък, че предложението му за започване на такава процедура ще бъде първа точка в дневния ред за заседанието на Пленума на 22 юли.

По информация на Свободна Европа на първо място в доклада на Рашков е бил посочен случаят с подслушването на президента Румен Радев.

В края на януари 2020 г. пресцентърът на държавното обвинение разпространи записи от телефонен разговор на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с държавния глава, в който те обсъждат проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси при назначаването на съпругата на Радев за пиар на ВВС през 2014 г.

Според главния прокурор Иван Гешев в записа има данни за укриване на документи и затова той поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на президента и кога той може да бъде разследван. Половин година по-късно обаче Съдът потвърди, че имунитетът на държавния глава го пази от наказателно преследване.

Междувременно разпространените от прокуратурата материали провокираха критики към разследващите, че са нарушили Закона за СРС, тъй като той не предвижда възможност събрани с такива секретни способи данни да бъдат ползвани с друга цел, освен като доказателства в наказателно дело.

Друга критика към държавното обвинение беше свързана с това, че специални разузнавателни средства могат да се използват само за разкриване на тежки умишлени престъпления, които се наказват с над 5 години затвор.

Видно от разпространените от прокуратурата материали, разговорът на Стойков и Радев е бил подслушан в рамките на досъдебно производство за престъпен сговор, по което са прилагани СРС-та спрямо командира на ВВС. За такова деяние НК предвижда до 6 години лишаване от свобода.

Гешев обаче публично заподозря президента в укриване на документи, посочвайки като уличаващо го доказателство именно записа от разговора му със Стойков, направен със СРС. За това престъпление НК предвижда само до 3 години затвор.

След оповестяването на решението на КС нито главният прокурор, нито пресцентрът му са давали повече информация за развоя на разследването, в рамките на което са използвани въпросните СРС.

През юли 2020 г. прокуратурата публикува за втори път стенограми и аудио записи от използвани СРС. Този път ставаше въпрос за обвиняемия бизнесмен Васил Божков, журналиста Огнян Стефанов и бившия депутат от БСП Александър Паунов. От тях се разбираше, че Божков обсъжда бъдещия си тогава политически проект, както и развоя на започналите дни по-рано протести с искане за оставка на третия кабинет "Борисов" и главния прокурор Гешев.

"Публикации, предизвикали широк отзвук в страната и чужбина, не са свързани със законните цели на СРС, а са насочени към политическо компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и срещу самия главен прокурор", пише Рашков в доклада си до Стоилов, с който Свободна Европа разполага.

В документа е отделено централно място и на множеството медийни изяви на Гешев, с които той предизвиква от началото на мандата си критики за нарушаване на презумпцията за невинност. Наред с това главният прокурор нееднократно е атакувал вербално адвокатурата.

Това негово поведение стана причина за предупреждение от Европейската комисия (ЕК), че може да открие наказателна процедура срещу България в Съда на Европейския съюз. Остра позиция по темата беше разпространена и от Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (CCBE) в края на 2020 г.

В нея се казваше, че в България в момента протичат процеси, които водят до "сериозно накърняване на споделени ценности, включително свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека".

"Действията и бездействията на главния прокурор са в разрез със задължението му да защитава независимостта, безпристрастността и професионалната репутация на институцията, която представлява. Неговите изявления и тези на говорителя на прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем. Контактите с медиите поставят под съмнение правната компетентност и деполитизацията на главния прокурор и прокуратурата като цяло", се казва още в доклада на Рашков.

Като уронващо престижа на съдебната власт се посочва и решението на Специализираната прокуратура да огласи избрани цитати от електронната комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов.

Бобоков, Узунов и съветника на Радев Илия Милушев бяха задържани преди година при акция на прокуратурата и Бюрото за защита към главния прокурор, при която бяха претърсени и кабинетите им в президенството. Това стана повод и за избухването на продължилите месеци наред протести миналата година. В доклада си Рашков припомня, че впоследствие арестите и на тримата бяха обявени за незаконни от съда.

"Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета й на независим съдебен орган", обобщава Рашков с уточнението, че "не е известен нито един сходен случай в държава членка на ЕС".

"Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции. Международните медии (Ройтерс, Блумбърг, Политико, Дойче Веле, Евронюз, и др.) определиха действията на прокуратурата като "демонстративни набези", "нападение срещу държавния глава" и "нахлуване, довело до спречкване" между инстиуциите", продължава докладът.

В него Рашков напомня и интервюто на Гешев пред БНТ от лятото на 2019 г., когато тогавашният кандидат за главен прокурор призна, че не споделя виждането на "десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени".

"Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия", каза тогава Гешев.

По този повод служебният вътрешен министър отбелязва следното: "Това поставя остро въпросът в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите или като противник на разделението на властите съдейства за подчиняването им на политическата власт, като вземат процесуални решения под нейно давление. Очевидно второто е верният отговор, което се подкрепя от неизясняването докрай на нито един публично известен случай, свързан с бившия премиер Бойко Борисов".

Малко по-късно в петък Иван Гешев изпрати писмо до ВСС, с което призова членовете на съвета да публикуват целия сигнал, внесен от правосъдния министър Янаки Стоилов. Междувременно пресцентърът на МВР огласи мотивите към доклада на Бойко Рашков на ведомствения сайт.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG