Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата отново огласи СРС-та: Васил Божков обсъжда партията си и протестите с журналист и политик


Васил Божков
Васил Божков

Специализираната прокуратура публикува за втори път тази годинa стенограми и аудио записи от използвани специални разузнавателни средства (СРС). През януари подслушани се оказаха президентът Румен Радев и командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков. Сега става въпрос за Васил Божков, журналиста Огнян Стефанов и мъж, за когото според ДАНС „има вероятност“ да е депутатът от БСП Александър Паунов.

Малко след публикуването на записите лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Паунов, който е първи секретар на Комунистическата партия на България, ще напусне парламентарната група на левицата, но ще остане народен представител. По думите ѝ той е потвърдил, че е водил телефонен разговор с Божков.

Въпросните СРС-та бяха разпространени, след като в понеделник вечер посолството на САЩ в София защити правото на гражданите да протестират с искания за върховенство на закона и надпартийна съдебна система. Позицията на дипломатическата мисия беше разтълкувана във вторник сутрин от главния прокурор Иван Гешев като подкрепа за действията на държавното обвинение, използвайки я като повод да анонсира и нови разкрития на подчинените му.

Два часа по-късно говорителят му Сийка Милева направи изявление пред медиите, в което обяви, че от едно от разследванията срещу Васил Божков са отделени материали, по които е образувано ново досъдебно производство по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс. Там са изброени престъпленията против републиката, сред които държавна измяна, предателство и шпионство, диверсия и вредителство, но разследващите така и не уточниха какво точно подозират в случая, нито кого.

Прокурор Милева обяви в аванс, че от огласените СРС-та ще стане ясно каква е следващата стъпка на засегнатите от действията на държавното обвинение влиятелни обвиняеми: „Да бъде унищожена прокуратурата, за да си запазят присвоените средства“.

"Пълен синхрон срещу правосъдната система"

„Ще си отговорите на въпроса – преплитат ли се интересите на лица с власт, пари и политическо влияние. Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднотото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса – това ли иска? Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове“, добави говорителката на Гешев.

По думите ѝ новите доказателства, отделени от едно от делата срещу Божков, свидетелстват „как представители на организирана престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост“.

„Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти. Вярвам, че след като разберете истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона.“

Изявлението на Милева беше последвано от официално съобщение на спецпрокуратурата с четири прикачени в него файлове от телефонни разговори на Божков от 10 юни, 9 юли, 10 юли и 12 юли. В първия хазартният бос разговоря с основателя на сайта „Фрогнюз“ Огнян Стефанов, във втория – с неустановено лице, в третия – вероятно с депутата от БСП Александър Паунов, а в четвъртия – отново със Стефанов. От спецпрокуратурата посочват, че самоличностите на събеседниците на Божков са установени в справки от ДАНС.

Първият разговор на Божков със Стефанов

В записа от 10 юни се чува как мъж, чийто глас действително наподобява този на Божков, обсъжда с лице, посочено от разследващите като Огнян Стефанов бъдещия си политически проект. Както е известно, Васил Божков обяви от Дубай, където се укрива от българските власти, предстоящото създаване на негова партия с името „Българско лято“.

„Имах, имах от някои политици предложение да направя партия и да ги подкрепя. А пък да, такова, да ме вкарат в парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ще ги дам, за политическо движение...“, казва Божков, на което Стефанов отговаря, че и „Конституцията плаче за промяна“.

„Абе, няма да съберем 180 депутата, но аз мисля, че [Иван] Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, ‘щото може да му орежем правомощията без да променяме Конституцията“, репликира го Божков, добавяйки, че неговата тактика е първо да „бутне“ финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов. „Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раздвоят вниманието.“

"Цецо ми е приятел, но Цецо е чиновник"

След това двамата обсъждат накратко ситуацията около мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който е задочно подсъдим за източването на банката и се укрива в Белград. „Цецо ми е приятел, но Цецо е чиновник“, казва Божков, след което добавя, че за разлика от банкера, той е „боец“.

Във втория разговор се чува глас на неустановен от разследващите мъж, който пита Божков дали може да разчита на финансова подкрепа от негова страна във връзка с неназовано дело, 13 свидетели и наемането на къща „в едно малко градче“. От записа обаче не става ясно за какво точно говорят двамата.

В записа от 10 юли Божков разговаря с трети човек, за когото ДАНС твърди, че „има вероятност да е Александър Паунов“. Двамата обсъждат зададен парламентарен въпрос до „Влади“, визирайки най-вероятно финансовия министър. След това разговорът преминава към антиправителствените протести, започнали след акцията на прокуратурата и полицията в президентството миналия четвъртък.

Акцията на държавното обвинение се проведе непосредствено след като президентът Румен Радев заяви, че Националната служба за охрана (НСО) трябва да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски. Повод за това изказване беше фактът, че служители на НСО блокираха достъпа на трима души от извънпарламентарната опозиция, които се опитаха да отидат на държавен плаж близо до лятната резиденцията на Доган.

„Няма леви, няма десни тука, става дума за спасяване на България. За т'ва става дума. От, ъ-ъ, тия кръвопийци. Ами, ще поддържаме връзка тогава“, казва мъжът, към когото Божков се обръща със „Сашо“, докато двамата обсъждат план за създаване на „щаб на протеста“.

"Отидете там, отидете там – и те вървят"

„Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите“, се чува гласът, приличащ на този на Божков, след което добавя: „Отидете там, отидете там – и те вървят. Малко бавно става, нали, щот' тя е тълпа, не мо'е да се затичва.“

„Е, тря'а все пак да се координират нещата“, отговаря му мъжът, на което Божков допълва: „Реакцията се вижда до петнайсет-двайсет минути, половин час, тълпата почва да реагира.“ Накрая събеседникът му сравнява коментирания феномен със „загуба на енергия по трасето“ като в „електротехниката“.

В последния разпространен от спецпрокуратурата запис от разговор на 12 юли, отново се чуват гласовете на Божков и на мъжа, идентифициран от ДАНС като Огнян Стефанов. В началото те обсъждат политическия проект на обвиняемия бизнесмен. „Точка първа – прочистване на хунтата от властта. Точка втора – създаване на нещо различно и ново“, казва Божков, на което Стафанов отговаря, че „очакванията са много големи“.

„Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш – моли се, иска от работодателите помощ“, продължава Божков, уточнявайки, че „с’а трябва докрай – Бойко, Гешев, нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев“.

След това двамата очевидно обсъждат хипотеза при предсрочни избори, в която президентът Радев ще трябва да състави служебен кабинет и „там ще трябва да се съветва“. „Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва“, добавя Божков, след което споменава, че „Шиши“ „не си държи на хората въобще“ и „ги гори един след друг“.

От думите не двамата обаче не става ясно кого точно обсъждат. след това разговорът завършва с реплика на обвиняемия бизнесмен: „И борбата продължава до край. Няма спиране. Днеска са пак на улицата.“

Според прокуратурата огласяването на СРС-та е законно

Разследващите цитират и съдебна практика, според която данните, получени в резултат на специални разузнавателни средства (СРС) за защитени от Закона за защита на класифицираната информация само до момента, в който „органите на досъдебното производство се позовават на получената чрез тях информация и на доказателствените средства, чрез които тя се възпроизвежда“.

„Щом органите на досъдебното производство или съдът решат, че тази информация има значение за правилното решаване на делото и я включат в общата съвкупност на доказателствените материали чрез съответните доказателствени средства, то те се подчиняват вече на правилата на Наказателно-процесуалния кодекс“, се казва още в съобщението на спецпрокуратурата.

Още при публикуването на СРС-та с участието на президента Румен Радев в началото на годината, юристи коментираха, че по този случай държавното обвинение нарушава няколко разпоредби в различни действащи закони, включително Закона за специалните разузнавателни средства и НПК.

"Разбира се, че си спомням тези разговори"

„Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо“, коментира по-късно във вторник самият Огнян Стефанов пред БНР, уточнявайки, че е комуникирал с Божков „единствено от професионален, медиен интерес“.

„Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив“, коментира основателят на „Фрогнюз“.

Той декларира пред националното радио, че няма никаква роля в протестите, провеждащи се през последните дни с искания за оставки на правителството и главния прокурор. Добави и че не знае дали Божков участва в организирането им по някакъв начин.

„Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG