Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подкрепа или критика? Кой как чете позицията на Вашингтон за надпартийна съдебна система в София


На петия ден от протестите, които поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, посолството на САЩ в България подкрепи демонстрантите в исканията им за "надпартийна съдебна система", подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува в понеделник вечер позиция, в която се казваше, че "правото на мирно събиране е основна демократична ценност".

Изявлението на американската дипломатическа мисия предизвика много коментари в социалните мрежи и беше споделена над 6500 пъти само във Фейсбук. Съдържанието му обаче предизвика разнопосочки тълкувания.

Още в понеделник вечер депутатката от ГЕРБ и бивш здравен министър в предишния кабинет "Борисов" Десислава Атанасова публикува мнение във Фейсбук, според кото "никой не е над закона, дори Радев", насочвайки позицията на Вашингтон по-скоро срещу президента. Тя написа също, че съдебната система е независима и благодарение на проведената от управляващите реформа тя се гради чрез "надпартиен избор на професионалисти". Малко по-късно обяе Атанасова изтри поста си.

Във вторник сутринта последва реакция на главния прокурор Иван Гешев, който директно разчете изявлението на американското посолство като знак за подкрепа към държавното обвинение. В Туитър той благодари на САЩ за "подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата".

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи пред БНР позицията като "достатъчно балансирана".

"Фактът, че различни части на обществото го четат по различен начин показва, че посланието е ясно. И едните имат право да протестират и трябва да бъде уважено това право, но трябва да се спазва и законът и да има върховенството на закона", каза той пред националното радио, напомняйки, че правителството няма намерение да подава оставка.​

"Ти го плюеш, а той мисли, че дъжд го вали"

Граждани и представители на опозицията видяха в изявлението на мисията, ръководена от Херо Мустафа, застъпване за исканията на протестиращите. Някои разтълкуваха позицията и като намеса в управлението на страната.

"Ти го плюеш, а той мисли, че дъжд го вали", написа под туита на главния прокурор активистът на "Демократична България" Иво Мирчев. Дурги потребители шеговито изразиха надежда САЩ "да приберат" българското правителство.

"Това е вмешателство във вътрешните работи на чужда държава и само доказва колониалния им манталитет", написа Милен Милушев в коментар на страницата на посолството.

"Г-н Тръмп, с Иванка (Тръмп, дъщеря на американския президент - б.р.) винаги ще сте добре дошли", коментира основателят на "Не!Новините" Самуил Петканов, посочвайки под туита на главния прокурор, че "и господин Гешев е протестиращ".

"Лично ли ще арестувате Пеевски?"

Реакцията на главния прокурор в Туитър също предизвика множество коментари, един от които иронично го хвалеше за "развитото креативно мислене, за да се интерпретира по такъв начин позицията на САЩ".

"Лично ли ще арестувате Пеевски", попита Емил Георгиев по повод заявката на главния прокурор, че "днес ще покажем на всички българи за пореден път", че "никой за нас не е над закона".

Сред коментарите се срещаха и такива в подкрепа на дейността на държавното обвинение. "Успех и късмет! Справедливостта ще възтържествува", написа Стефан Георгиев.

"Медиите на разследваните олигарси, фейкгенераторите на разни Белградски крадци и Дубайски бегълци, на разни разградски гризачи да не манипулират позицията на щатското посолство от снощи. Истината е в това, което и Гешев пише преди половин час", написа бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG