Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев иска Конституционният съд да забрани викането му в парламента "на всеки три месеца"


Иван Гешев

Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да канят на изслушване главния прокурор "най-малко веднъж на всеки три месеца". Това е поискал Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Става въпрос за процедурата по чл. 24 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, по която главния прокурор за последно беше поканен в правната комисия миналия четвъртък.

Макар че ден по-рано от пресцентъра му бяха заявили, че той е в отпуск, Гешев все пак се появи в парламента и още в началото на заседанието заяви, че депутатите нямат право нито да изискват от него информация по конкретни дела. Затово той декларира, че ще сезира по темата КС.

В тази връзка от прокуратурата отбелязват, че задължението за обсъждане на теми в правната комисия е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища.

Според Гешев разпоредбата на чл. 24 от недопустимо "разширява" конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт, нарушава баланса между властите и излиза извън системата на контрол и възпиране на отделните власти.

Главният прокурор атакува и част от друга разпоредба на парламентарния правилник – две алинеи на чл. 86, които според аргументите му недопустимо допълат конституцията по повод възможността депутатите да отправят препоръки към прокуратурата, свързани с отчета на работата ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG