Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев иска Конституционният съд да забрани викането му в парламента "на всеки три месеца"


Иван Гешев
Иван Гешев

Конституционният съд (КС) да обяви за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да канят на изслушване главния прокурор "най-малко веднъж на всеки три месеца". Това е поискал Иван Гешев, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Става въпрос за процедурата по чл. 24 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, по която главния прокурор за последно беше поканен в правната комисия миналия четвъртък.

Макар че ден по-рано от пресцентъра му бяха заявили, че той е в отпуск, Гешев все пак се появи в парламента и още в началото на заседанието заяви, че депутатите нямат право нито да изискват от него информация по конкретни дела. Затово той декларира, че ще сезира по темата КС.

В тази връзка от прокуратурата отбелязват, че задължението за обсъждане на теми в правната комисия е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища.

Според Гешев разпоредбата на чл. 24 от недопустимо "разширява" конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт, нарушава баланса между властите и излиза извън системата на контрол и възпиране на отделните власти.

Главният прокурор атакува и част от друга разпоредба на парламентарния правилник – две алинеи на чл. 86, които според аргументите му недопустимо допълат конституцията по повод възможността депутатите да отправят препоръки към прокуратурата, свързани с отчета на работата ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG