Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като труп". Как прокуратурата изкара полицейското насилие... обида


Кадър от охранителната камера на фасадата на Министерския съвет, запечатал как полицай хвърля заключения с белезници Тони Липошлиев върху останалите задържани на 10 юли 2020 г.
Кадър от охранителната камера на фасадата на Министерския съвет, запечатал как полицай хвърля заключения с белезници Тони Липошлиев върху останалите задържани на 10 юли 2020 г.

10 юли 2020 г. Млад мъж участва във втория ден от протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ситуацията пред сградата на Министерския съвет ескалира, срещу полицаите летят бутилки, а те започват да задържат и влачат встрани протестиращи.

Младият мъж също е арестуван и два дни по-късно освидетелства при съдебен лекар различни свои наранявания по лицето, гърба, ръката и крака. После подава сигнал за полицейско насилие, но прокурорската проверка завършва със заключение, че се е "самонаранил". Разследване не е образувано. Той също не е обвинен в нищо.

Тони Липошлиев
Тони Липошлиев

Това е кратката история на тогава 28-годишния Тони Липошлиев. Той е един от хората, които бяха заснети в показаните миналия петък в парламента шокиращи кадри как протестиращи са хвърляни един върху друг от полицаи, докато са със заключени с белезници ръце на гърба.

Оповестяването на въпросния видеозапис провокира извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите решиха да повикат на изслушване главния прокурор Иван Гешев. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък съобщи, че е разпоредил повторна проверка на действията на полицаите в онази нощ.

До неделя беше известно единствено, че четирима униформени са били наказани дисциплинарно за превишаване на правомощията си на 10 юли 2020 г. След показването на кадрите от полицейското насилие обаче, от прокуратурата съобщиха, че четирима служители на МВР са били обвинени за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи. Кога точно е станало това все още не е ясно

Задържането на Липошлиев

Тони Липошлиев се появява на злополучния за него протест между 22.15 и 22.30 часа, посочва той в жалбата си до Софийската районна прокуратура (СРП), с която Свободна Европа разполага. Твърди, че е отишъл по собствено желание там и не е извършвал никакви хулигански действия. Малко по-късно отива в по-предните редици на протестиращите и разказва, че в този момент напрежението между тях и полицейския кордон е ескалирало.

"Част от хората започнаха да се блъскат с полицията. Първоначално нямаше по-сериозни проблеми и хората се отдръпнаха от полицаите, но след това имаше втори сблъсък, по-голям от първия, при който видях, че неизвестни за мен лица започнаха да хвърлят и бутилки", посочва Липошлиев в жалбата си.

По думите му в този момент полицаите са тръгнали напред, изтласквайки тълпата. Тогава той е забелязал, че няколко униформени тръгват към него и затова е побягнал в посока към подлеза пред главния вход на бившия партиен дом, сега административна сграда на парламента.

Когато слиза в подлеза обаче, Тони вижда, че той е заключен с решеки, затова се обръща и тръгва отново нагоре по стълбите. Там го пресрещат няколко полицаи, които го свалят на земята. Разказва в жалбата си, че в този момент униформените са започнали да го ритат и удрят с юмруци и палки, въпреки че е неутрализиран. При свалянето му на земята Липошлиев се порязва на парчета от счупени бутилки. След това е отведен при другите задържани зад колоната на Министерския съвет.

Там ме накараха да съм с лице към стената и започнаха да ме ритат.
Тони Липошлиев

"Там ме накараха да съм с лице към стената и започнаха да ме ритат – двама или трима полицаи, след което ме свалиха с лице към земята и продължаваха да налагат ритници основно, въпреки че бях неутрализиран и с белезници. Отправяха към всички нас, задържаните лица, всякакви обидни епитети и при положение, че сме неутрализирани те продължаваха да ни ритат, а на някои от другите задържани започнаха да им пръскат лютив спрей, част от който и аз усетих", продължава жалбата на Липошлиев.

По думите му след това е бил хвърлен "като труп" върху другите задържани и бил накаран от полицаите да пълзи, за да се изравни с телата на останалите. Малко по-късно всички са откарани в Трето районно полицейско управление.

Медицинското свидетелство

Два дни след тези събития, на 12 юли 2020 г., Липошлиев отива да си освидетелства нараняванията при д-р Александър Апостолов, доцент в Катедрата по съдебна медицина и деонтология при Медицинския университет в София.

В документа, с който Свободна Европа разполага, съдебният медик посочва, че е установил охлузвания на лявата скула, дясната ръка и дясното коляно, кръвонасядания по долната устна, гърба, дясната ръка и мишница и порезни рани на дясната предмишница на младия мъж.

Удари с или върху твърди тъпи, тъпоръбести и продълговати цилиндрични предмети.
Д-р Александър Апостолов

В заключението се посочва, че е възможно порезните рани да бъдат получени от "парчета от счупени стъкла". По повод кръвонасяданията и охлузванията на Липошлиев, д-р Апостолов пише, че те се дължат на "удари с или върху твърди тъпи, тъпоръбести и продълговати цилиндрични предмети".

Медицинското свидетелство завършва с констатацията, че "всички тези увреждания биха могли да бъдат получени по начин и време, както съобщава освидетелстваният" и те са му причинили "временно разстройство на здравето, неопасно за живота".

Двата видеозаписа

По случайност арестът на Липошлиев е заснет от журналиста и общински съветник в София от "Демократична България" Иво Божков, който излъчва на живо в социалните мрежи протести от години. В онзи момент Божков снима с гръб към входа на бившия партиен дом приближаващите го полицаи, а на заден план (около 01:26 мин. на клипа) се вижда как Липошлиев се спуска в заключения подлез.

Преследващите го полицаи очевидно привличат вниманието на Божков и той се приближава към тях, точно когато мъжът се качва обратно по стълбите и е свален на земята. Един от униформените прави опит с ръка да отклони камерата, но тя все пак улавя как четирима-петима полицаи се скупчват около падналия Липошлиев. Виждат се ритници и блъсканица.

Секунди след това задържаният е завлечен в посока към Министерския съвет като камерата на Божков спира да го следи и се фокусира върху счупените стъкла, палка и шапка на жандармерията, които са останали на мястото, където той преди миг е бил свален.

Заключителната част от описаната в жалбата на Липошлиев хронология е заснета от камерата на фасадата на Министерския съвет. В тези кадри обаче не се вижда той да е оставян с лице към стената и да е ритан. В клипа на Божков се вижда, че задържаният е облечен с черен дълъг панталон и черна тениска. Единственият с това облекло в записа от охранителната камера се появява в кадър в 22:55:00 часа. Таймкодът е изписан в горния ляв ъгъл на кадъра.

На последните кадри с Липошлиев от камерата на Божков се вижда как той е отведен сам от няколко полицая с шлемове на главите си. В тези, които бяха показани в парламента обаче, той се появява за пръв път заедно с още един протестиращ, с който са придружавани от двама маскирани служители на реда, които не носят шлемове нито на главите си, нито в ръка.

Липошлиев и другият протестиращ, който е с къси панталони и бяла тениска, са оставени на земята до другите заключени, след което придружаващите ги полицаи се отдалечават. Тогава техен колега, дотичал преди секунди от мястото на протеста, ги хвърля един след друг върху телата на останалите арестанти.

Прокурорското постановление

Към жалбата, подадена от адвокат Владимир Иванов, защитаващ Липошлиев, е приложен записът на Иво Божков с подробно описание в кой момент се появява клиентът му. Освен това е направено доказателствено искане "да изземете и прегледате видеозаписите от камерите, които се намират под колоните на Министерски съвет от 10.07.2020 г. в часовия диапазон 21:30-24:00".

Следва прокурорска проверка, водена от Иван Иванов от СРП, която завършва с отказ за образуване на досъдебно производство. В постановлението си, с което Свободна Европа разполага, обвинителят обаче не коментира нито кадрите на Божков, нито искането да бъдат иззети записите от камерите на Министерския съвет. Не изяснява по никакъв начин и какво точно се е случило от момента, в който Липошлиев е отведен пред бившия партиен дом, до момента, в който се появява в записа от охранителната камера.

Насилие не е прилагано, а по-скоро става въпрос за унижаващо достойнството на падналия действие.
Иван Иванов, СРП

Вместо това прокурор Иванов се фокусира основно в лингвистичен анализ на обясненията на трима души – Иво Божков, друг задържан в същата нощ и полицай, участвал в охраната на протеста. От постановлението става ясно, че общинският съветник е видял как един от полицаите е "подритнал" Липошлиев при задържането му.

"От използваната дума е видно, че насилие не е прилагано, а по-скоро става въпрос за унижаващо достойнството на падналия действие, демонстриращо превъзходството на дееца. Същото не е насочено към нарушаване на телесния интегритет, а цели унижение на пострадалия", анализира прокурор Иванов.

Той цитира и думите на задържания Антон Николов, който "е видял как водят Липошлиев и го хвърлят на земята, тъй като той бил с белезници". Прокурорът определя като достоверни разказите на Божков и Николов, "тъй като същите са участници в протеста" и "очевидно не поддържат позицията на МВР – едната страна в спора".

"Същевременно и двете лица не споменават за никакъв побой над Липошлиев нито на стълбите на Министерски съвет при задържането, нито под колоните на сградата!"

Иванов обаче не коментира обстоятелството, че нито Божков, нито заключеният на земята в онзи момент Николов е имало как да видят какво се случва с Липошлиев преди да бъде оставен под камерата на Министерския съвет.

Видеозаписите не се споменават

Освен това изводът на обвинителя не е подкрепен с анализ на съществуващия запис от камерата на Божков, а кадрите зад колоната на Министерския съвет дори не се споменават. Той обаче цитира полицая Любомир Христов, чийто разказ се концентрира върху факта, че Липошлиев е носил шал с български трибагреник на врата си.

"Същият посочва, че лице, носещо шалче с трибагреник на врата си (съгласно облеклото и описаните последващи действия, това несъмнено е Липошлиев) проявявало агресия и хвърляло стъклени бутилки срещу полицейския кордон, като след това опитало да избяга през подлеза, но той бил затворен и лицето се върнало обратно на стълбите, където паднало и срязало ръката си на търкалящите се по земята бутилки. Тогава Липошлиев бил задържан", пише прокурор Иванов.

Задържаният обаче не е обвинен в хулиганство. По този повод обвинителят отбелязва в постановлението си само, че това е било от компетенцията на дежурния му колега, "на когото са докладвани случаите със задържани лица". Тоест, прокурорът, преглеждал данните за арестуваните на 10 юли 2020 г., не е преценил, че Липошлиев има за какво да бъде обвинен.

В крайна сметка Иван Иванов от СРП констатира, че "няма данни за насилствени действия срещу Липошлиев под колоните на Министерски съвет". Според неговия анализ "действително на Липошлиев е разпоредено да се нареди в редица като той е извършил това пълзейки, но именно с това разпореждане служителят на МВР се е въздържал да предприеме физически действия по преместване на Липошлиев, които биха били по-неприятни за същия".

Предвид липсата на данни за удари върху Липошлиев [...], следва извод, че същият се е самонаранил при пълзенето.
Иван Иванов, СРП

"Подритването на Липошлиев от служител на МВР представлява действие, унижаващо честта и достойнството му", което прокурора квалифицира като "публично нанесена обида", за която потърпевшият би могъл да внесе частна тъжба в съда, но не го е направил.

Накрая идва и основниото заключение на Иванов: "Предвид липсата на данни за удари върху Липошлиев, включително от обясненията на други участници в протеста, следва извод, че същият се е самонаранил при пълзенето."

В постановлението му са споменати имената на четирима наказани полицаи заради събитията на 10 юли 2020 г. – Андон Андонов, Стоян Стоименов, Димитрова и Алиев. Иванов обаче посочва, че "предвид влезлите в сила дисциплинарни санкции, същите се явяват пречка за търсене на наказателна отговорност".

"Нашето доказателствено искане изобщо не е коментирано в постановлението за отказ да образува досъдебно производство, буквално то е било игнорирано. В същото време в своя акт прокурорът извежда аргументи от дисциплинарната проверка в МВР, към която би трябвало да са приобщени тези видеозаписи без да коментира самите записи. Тъй като самите видеозаписи не са били коментирани, логично не е била извършена видеотехническа експертиза, което показва нежеланието случаят да бъде разследван професионално и задълбочено", коментира адвокат Владимир Иванов пред Свободна Европа.

По думите му клиентът му се сблъсква със същото отношение и от Софийския районен съд, пред който обжалва заповедта си за задържане. Делото все още е висящо, а засега разглеждащият го съдия Георги Крушарски не е изисквал видеозаписа от камерата на Министерския съвет.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG