Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всяко насилие е недопустимо". Гешев се появи в парламента и поиска да не бъде викан повече


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Конституционния съд (КС) с искане той да обяви за противоконституционна разпоредбата от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, която позволява викането му на изслушване в правната комисия.

Това заяви самият Гешев пред членовете на комисията, след като в четвъртък се отзова на тяхната покана отпреди ден. В нея се посочваше, че изслушането му е по повод случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести и развоя на образуваните по тях разследвания.

Главният прокурор беше поканен и на заседание на временната комисия за проверка на данните за полицейско насилие незаконно подслушване спрямо протестиращи, председателствана от Николай Хаджигенов.

Прокуратурата обаче отговори на покана с прессъобщение, от което стана ясно, че според Гешев е противоконституционно и явяването му в комисията, и предоставянето на данни от конкретни досъдебни производства.

По повод поканата му от правна комисия, която беше отправена след отказа му да се яви пред членовете на комисията на Хаджигенов, от пресцентъра на прокуратурата обясниха в сряда пред „Дневник“, че в четвъртък гланият прокурор е в планиран отпуск.

Въпреки това ден по-късно той се появи минути преди заседанието на правната комисия в Народното събрание, придружаван от заместничките си Даниела Машева и Красимира Филипова, както и от говорителката си Сийка Милева.

Преди да влезе в залата той заяви пред медиите, че не наблюдава конкретни досъдебни производства, не упражнява никакво влияние върху вътрешното убеждение на наблюдаващите ги обвинители и няма правомощията да се интересуа от конкретни казуси. На няколко пъти повтори и, че конституцията забранява на депутатите да питат магистрати за конкретни дела, включително главния прокурор.

„Всяко насилие е недопустимо. Запознах се миналия петък с клиповете. Това е недопустимо, което видях аз“, коментира все пак Гешев накратко кадрите с полицейско насилие, показани преди седмица в парламента, след което влезе на заседанието на комисията.

Красимира Филипова, Иван Гешев, Даниела Машева и Сийка Милева (отляво надясно)
Красимира Филипова, Иван Гешев, Даниела Машева и Сийка Милева (отляво надясно)

Още в неговото начало той повтори пред депутатите тезата си, че нито има право или задължение да се запознава с конкретни дела, нито пък те имат право да го питат за конкретни досъдебни производства. В тази връзка заяви и, че ще поиска КС да обяви за противоконституционен текста на чл. 24 от правилника на парламента.

Тази разпоредба предвижда „най-малко веднъж на всеки три месеца“ главният прокурор да участва в обсъждане на дейността на прокуратурата в правната комисия. Такава процедура се предвижда и по отношение на председателите на двете върховни съдилища.

Председателката на Народното събрание Ива Митева веднага му опонира, че този текст от правилника е приет с одобрението на предишния главен прокурор, включително по линия на отчетността на държавното обвинение във връзка с изпълнението на препоръките на Европейската комисия.

Последва няколкочасова дискусия, в рамките на която депутатите и Гешев обсъдиха доста различни теми, сред които той сам засегна и личната си охрана без да му е зададен такъв конкретен въпрос.

„Може би ще съм първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма да го охранява“, заяви той по повод плановете на част от партиите да приемат законодателни промени, с които да върнат Бюрото за защита към правосъдното министерство, както и главният прокурор да няма право на охрана от НСО.

По отношение на основната тема на заседанието обаче Гешев не даде нова конкретна информация. На въпрос кога е видял кадрите с полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет, той заяви, че ги е видял миналия петък, както и останалите български граждани.

Попитан кога са били повдигнати обвиненията на четиримата полицаи, за които Софийската районна прокуратура съобщи изненадващо в неделя, той отговори, че не знае, защото няма право и задължение да се интересува от тази информация.

Гешев сподели още, че ефективността на разследванията на полицейско насилие по принцип е ниска заради „българската обективна действителност“, в която „колеги разследват колеги“. И си спомни, че по времето, когато тези дела са били от компетентността на военните прокуратури, разследващите са били по-мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG