Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев отказа на парламента данни за делата срещу протестиращи. Последва нова покана за изслушване


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев няма да предостави на парламента информация за делата, образувани от прокуратурата срещу участници в миналогодишните протести. Причината е, че тези данни са защитени от следствената тайна, а и Гешев твърди, че конституцията не му дава право да се меси в работата на редовите обвинители.

Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата по повод покана до главния прокурор да се яви в сряда на заседание на парламентарната комисия за проверка на данните за полицейско насилие и незаконно подслушване спрямо протестиращи, председателствана от Николай Хаджигенов. Депутатът от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обяви, че ще покани Гешев преди седмица.

В изпратеното до главния прокурор писмо той е поканен да предостави на временната комисия "всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани", включително и за използването на специални разузнавателни средства (СРС).

"В прокуратурата не се води статистика по посочения в писмото на народния представител Николай Хаджигенов признак "досъдебни производства срещу протестиращи граждани" и не би могло да се предостави такава информация. Събирането и обобщаването на информация по подобни признаци би представлявало нарушение на конституционно признатите права на българските граждани", отговарят от държавното обвинение.

Освен това посочват, че "разгласяването на материали от разследването e забранено" и за него предвидена наказателна отговорност – за разгласяване на следствена тайна.

"Материалите от досъдебните производства, съдържащи класифицирана информация, са извън кръга от сведения, които парламентарна комисия може да получава и използва. Разгласяването й би нарушило не само независимостта на съдебната власт, но и правата на гражданите, които тя по конституция е призвана да брани", допълват от прокуратурата по повод поисканата информация за използвани СРС спрямо протестиращи.

В края на съобщението се обобщава, че в тази връзка "явяването на главния прокурор във временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България".

Малко по-късно същия ден председателят на току що сформираната правна комисия в парламента Андрей Михайлов от "Има такъв народ" покани за изслушване Гешев. Той се позова на процедурата, която предвижда изслушване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища пред комисията най-малко на всеки три месеца.

В поканата се посочва, че Гешев е поканен да участва в "обсъждане, свързано с дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка с полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани". Заседанието е насрочено за 19 август.

Преди ден парламентът гласува на свое извънредно заседание да поиска от Гешев да предостави до 20 август доклад за дейността на прокуратурата по разследване на случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести. Повод за това станаха показаните в комисията на Хаджигенов кадри от охранителна камера на Министерския съвет, на които десетина полицаи са заснети да пребиват няколко протестиращи на 10 юли 2020 г.

Още в понеделник Гешев коментира в аванс пред БТА, че викането му по този повод в парламента би нарушило конституцията, законите и принципа за разделение на властите.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG