Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нарушение на конституцията". Гешев критикува искането да бъде изслушан за полицейското насилие


Иван Гешев
Иван Гешев

Ако главният прокурор бъде извикан от депутатите в Народното събрание, за да им даде информация за хода на разследването срещу полицаите, обвинени за насилие над протестиращи по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г., това би нарушило конституцията, законите и принципа за разделение на властите.

Тази теза разви самият ръководител на държавното обвинение Иван Гешев в свое изявление пред БТА в понеделник сутринта. През уикенда депутати коментираха, че ще поискат той да бъде изслушан във връзка с прожектираните в парламента кадри, запечатали брутални действия на десетина полицаи зад колона на Министерския съвет.

Първо председателката на Народното събрание Ива Митева свика извънредно пленарно заседание във вторник, на което по случая да бъде изслушан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. След това съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че с колегите му ще поискат тогава да бъде извикан и Гешев. В неделя Митева добави, че изслушването на главния прокурор може да стане в сряда, на заседание на правната комисия на парламента, ако преди това бъде избран нейният състав.

„Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела“, реагира в понеделник Гешев, цитиран от БТА.

По думите му „искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Главният прокурор невинаги е защитавал буквалното спазване на този принцип. По време на предизборната му кампания през 2019 г. той даде програмно интервю за БНТ, с което предизвика остри критики с коментар именно за разделението на властите.

„Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделението на властите е едната част от монетата. Другата част е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти“, заяви Гешев през юли 2019 г.

Сега той застъпва тезата, че конституционните му правомощия на главен прокурор не включват предоставянето на информация по конкретни дела, „защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея – това би било нарушение на конституцията и законите на страната“.

Всъщност Гешев вече е правил точно това – по време на две последователни свои изслушвания в парламентарната правна комисия и в пленарната зала на Народното събрание в средата на октомври 2020 г. Тогава той предостави на депутатите обобщена информация за хода на множество разследвания, включително и за броя на преписките и делата за хулиганство и полицейско насилие по време на миналогодишните протести.

Процедурата, по която тогава Гешев беше извикан по искане на БСП, беше приета миналото лято именно по настояване на социалистите, които критикуваха главния прокурор за липсата на реална отчетност пред Народното събрание. Допреди това ръководителят на държавното обвинение отчиташе един път годишно работата му. При първото такова ходене на Гешев в парламента в началото на мандата му обаче депутатите нямаха въпроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG