Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Есемесът ми е много по-добър от есемеса ти". Управляващите защитиха Гешев от БСП


Главният прокурор Иван Гешев говори от парламентарната трибуна
Главният прокурор Иван Гешев говори от парламентарната трибуна

Първата по рода си процедура по извънредно изслушване на главния прокурор пред депутатите, инициирана от БСП, продължи втори ден – този път в пленарната зала на Народното събрание.

След като в сряда Иван Гешев в продължение на три часа отговаряше на въпроси в правната комисия – предимно зададени от левицата, в четвъртък той повтори основните си послания пред всички народни представители.

Сред тях бяха, че критиките от Брюксел, външни наблюдатели и юристи за неограничените правомощия на главния прокурор и фактическата му безконтролност са всъщност плод на политически митове и пропаганда. Наред с това той отново декларира, че няма намерение да извършва престъпление, а и на поста, който заема, това "почти е невъзможно".

Изказванията му бяха изпращани с аплодисменти от дясната част на залата, където са групите на коалиционните партньори от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Колегите им от ДПС не зададоха нито един въпрос, но накрая подкрепиха приемането на междинния доклад на прокуратурата, представен от Гешев.

Единствено депутатите от БСП поставиха серия от критични въпроси и директно поискаха оставката на Гешев. Те бяха и единствените гласували срещу приемането на доклада заедно с един от независимите народни представители.

През втория ден от изслушването си Гешев отново се спираше най-често на решението на Конституционния съд (КС) от 2017 г., което забранява на Народното събрание да изисква от главния прокурор информация по конкретни наказателни производства. Въпреки това уточни, че вече се е подготвил с няколко разрешения от наблюдаващи прокурори, за да задоволи интереса на депутатите по някои разследвания.

Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) огласяването на информация по висящо досъдебно производство може да става само с разрешение на наблюдаващия му прокурор. Отговорите на Гешев в пленарната зала в четвъртък обаче не се различаваха особено от тези, които вече беше дал пред правната комисия, макар и без такива предварителни разрешения.

Въпроси от БСП и похвали от управляващите

Коментирани бяха проверките и разследванията за записите, за които се смята, че са на премиера Бойко Борисов, както и за снимките от спалнята в държавното му жилище. Гешев беше питан и за инициалите "ДП", за които разследване на Антикорупционния фонд разкри, че присъстват в доказателствата по делото за източването на КТБ, но така и не са попаднали в обвинителния акт по него. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък поиска информация за редица сигнали на левицата срещу управляващите.

"Есемесът ми е много по-добър от есемесът ти", заяви от трибуната колегата ѝ Крум Зарков, който за втори пореден ден поиска от Гешев обяснение защо прокуратурата проявява двоен стандарт, когато става въпрос за кореспонденциите на Васил Божков с премиера Бойко Борисов и с левия депутат Александър Паунов.

"Какво означава някой от Дубай да си снима нещо и да го пусне във Фейсбук?"
Иван Гешев

"Какво означава някой от Дубай да си снима нещо и да го пусне във Фейсбук", попита от своя страна главният прокурор, добавяйки, че "ако този човек в Дубай иска", може да се върне в България, да се изправи пред българското правосъдие и да представи доказателства за кореспонденцията си с Борисов.

По отношение на въпроса на Антон Кутев (БСП) няма ли прокуратурата да провери произхода на официалното забогатяване на Делян Пеевски, което съвпада със срива на КТБ, както и дали инициалите"ДП" не са именно негови, Гешев беше лаконичен: "Да получаваш кредит, не е престъпление."

На няколко пъти той посочи, че му е трудно да отсее "въпроси от политически изказвания и лозунги". Не пропусна да повтори и познатата си теза, че прокуратурата разследва всички, за които има доказателства, че са извършили престъпления.

"Аз не смятам да оказвам натиск в една или друга посока, защото нямам такива правомощия и вероятно бих извършил престъпление – на определен прокурор заради определен политик", репликира той Кутев, който преди това беше казал, че Гешев се бори "с част от престъпността", както и че "избирателното или закъснялото правосъдие е отказ от правосъдие".

Депутатите от управляващата коалицията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от своя страна се съсредоточиха в цитиране на данни от представения от Гешев доклад на прокуратурата за периода януари – август тази година, както и в пожелания за успех в борбата с битовата престъпност.

Сред най-активните поддръжници на главния прокурор бяха Десислава Атанасова (ГЕРБ), Стоян Божинов и Александър Сиди (ОП). Последният, например, поздрави Гешев за досегашната му дейност и му пожела "сили в борбата" срещу престъпността в малките населени места и чуждестранните неправителствени организации.

Един час вместо десет минути

Изслушването започна с доклад от изслушването на главния прокурор предния ден, представен от председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ). В него обаче не беше попаднал нито един от критичните въпросите на колегите ѝ от БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Кристиан Вигенин.

Вместо това Александрова посочи, че прокуратурата е единна, но правомощията на главния прокурор се ограничават само до методически указания, надзор за законност и администриране на сигнали. Тя също напомни, че според решението на Конституционния съд от 2017 г. "изнасянето на информация по конкретни дела е недопустимо".

След това на трибуната се качи самият Гешев. Думата му беше дадена от председателката на парламента Цвета Караянчева, която току що беше оцеляла на поста след гласуване на предложение за остраняването ѝ, подкрепено от БСП и ДПС. Тя уточни, че главния прокурор има 10 минути да представи доклада си. Изявлението му обаче продължи един час без някой да му направи забележка.

Гешев започна с информация за "около 3 млрд. лв., замразени след уведомления на прокуратурата до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)". При това – преди към тези запори да се добави имуществото на "едно лице, укриващо се в Дубай", визирайки очевидно Васил Божков.

"Ако някой твърди, че няма борба с корупцията в България по високите етажи или че няма борба с организираната престъпност, ще се радвам да призная неговата теза, ако ми покаже друг период в историята на България с по-добри резултати", отбеляза главният прокурор.

Делата, на които Гешев се спря сам

След това започна да информира депутатите за напредъка по делата, за които по думите му е получил разрешения от наблюдаващите ги прокурори. Първи в списъка се оказа Божков, макар че Гешев на няколко пъти подчерта, че няма да споменава имена. По този случай депутатите чуха информация, която беше изнесена още миналата седмица от говорителката на главния прокурор и пресцентъра му – от музея на обвиняемия хазартен бос са иззети над 6700 артефакта, от които регистрирани са само 212.

Гешев изнесе още един вече публично известен факт – че предстои съдебно-археологична експертиза от "най-добрите експерти на ЕС, не български". Той изрази и надежда, че по случая ще се стигне до окончателна осъдителнма присъда, след която всички ценности на Божков ще бъдат консфискувани в полза на държавата.

Не бяха подминати и подробности от разпространените през лятото от прокуратурата записи от телефонни разговори на бизнесмена с левия депутат Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов, в които се коментират Гешев и протестите срещу него и правителството.

После главният прокурор премина към разследването срещу двамата съветници на президента Румен Радев, в чийто кабинети в началото на юли нахлуха прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор. Именно тази акция провокира същата вечер първия масов протест с искане за оставка на кабинета "Борисов" и Гешев в София.

По този случай главният прокурор обяви, че са събрани "пет кашона" с документи, носещи грифове по Закона за защита на класифицираната информация. Някои от тях – с изтекла давност, но и някои, които по думите му все още са секретни.

"В тези документи се съдържа информация за почти всички политици след 1989 г., за почти всички криминални авторитети след 1989 г."
Иван Гешев

"В тези документи се съдържа информация за почти всички политици след 1989 г., за почти всички криминални авторитети след 1989 г., за почти всички бизнесмени след 1989 г.", добави Гешев с уточнението, че в тях се споменавали и магистрати.

По останалите засегнати от него случаи – проверката за т.нар. "къща в Барселона", записите и снимките от спалнята на премиера, както и за евентуалното полицейско насилие срещу протестиращи – главният прокурор не добави нищо ново към това, което каза преди ден.

Докато ръкоплясканията от ГЕРБ и "Обединени патриоти" затихваха, депутат от левицата поиска от Караянчева да направи проверка защо във фоайето на парламента "се наблюдават 5-6 въоръжени мъже с маски". Тя му отговори, че ще провери и ще го информира, макар че "се досещам и вие се досещате, но задавате въпрос под формата на загатка". Всъщност ставаше дума за охранителите на Гешев от подчиненото му Бюро за защита.

След като последвалите въпроси към него се изчерпаха, той отбеляза, че има желание да се явява в Народното събрание "в различни формати, каквито прецените", защото "прокуратурата дължи прозрачност" на българското общество.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG