Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма забавени преписки. Гешев внесе в НС информация за полицейското насилие


Ivan Geshev
Ivan Geshev

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписки и досъдебни производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 г. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Материалите са представени във връзка с решението на парламента от вторник, с което беше поискан доклад за дейността на прокуратурата относно действията на полицията, както и дали нейни членове са превишили правомощията си.

Също така държавното обвинение не е установило "забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ), по нито една от преписките и досъдебните производства, които са водени.

От прокуратурата не уточняват какъв е броят на преписките и досъдебните производства и за пореден път изтъкват, че не събират и обобщават “статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот”. Въпреки това от държавното обвинение са изискали информация от всички районни и окръжни прокуратури.

В сряда Гешев заяви, че няма да предостави на парламента информация за делата, образувани от прокуратурата срещу участници в миналогодишните протести под претекст, че тя е следствена тайна. Главният прокурор твърдеше също, че няма да се яви и на изслушване на заседанието на парламентарната комисия за проверка на данните за полицейско насилие и незаконно подслушване спрямо протестиращи, но в крайна сметка го направи.

Малко по-рано в петък стана ясно също, че Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и други европейски институции относно решението на Вероника Трифонова да прекрати преписка по случай с доказано полицейско насилие от 10 юли 2020 г.

"Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието", пише Хаджигенов в позицията си.

По-рано през седмицата Трифонова излезе със своя позиция, в която заяви, че едно от досъдебните производства е прехвърлено към Следствен отдел при Софийска градска прокуратура, а други две са прекратени заради отказ на пострадалите да свидетелстват.

В неделя, година след събитията, от Софийската районна прокуратура обявиха, че е повдигнато обвинение за причиняване на леки телесни повреди срещу четирима полицаи, охранявали протестите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG