Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Резултат от далеч по-мащабни проблеми". Полицейският синдикат осъди насилието на протестите


Шокиращият случай с полицейско насилие на 10 юли 2020 г., запечатан на разпространените в края на миналата седмица кадри от охранителна камера на фасадата Министерския съвет, е „резултат от далеч по-мащабни проблеми, натрупвани в МВР в продължение на десетилетия“.

Това се казва в позиция на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), с която се осъжда полицейския произвол по време на протестите, но и „бруталните насилствени действия на протестиращи граждани срещу длъжностни лица“.

В тази връзка най-големият полицейски синдикат „подкрепя“ приетата във вторник декларация на Народното събрание, „но същевременно я счита за непълна и едностранчива“.

Според федерацията „фокусирането върху единичен изолиран случай не може да гарантира намаляване на риска от бъдещи идентични или сходни събития“ и затова оттам предлагат на парламента да направи „задълбочен структурен и функционален анализ на моментното състояние на МВР“.

Позицията на полицейския синдикат посоча, че след това трябва да бъде изработена „визия как трябва да изглежда и на какви условия да отговаря МВР след мащабна реформа, проведена в течение на период от поне 6-8 години, така че след завършването ѝ да е в състояние пълноценно да защитава интересите на обществото и държавата и правата на служителите в него“.

От СФСМВР настояват за „разработване на детайлна програма за реформиране на МВР“, чието реализиране да участват граждански организации, академичната общност и служители на министерството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG