Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибани са убили бременна жена, работила като полицай, съобщи семейството ѝ


Снимката е илюстративна

Семейството на афганистанка, работила като полицай, твърди, че талибани са я убили, съобщи Би Би Си. Според близките ѝ жената е била пребита и застреляна пред очите им в дома си в столицата на провинция Гор Фирозкох. Те казват, че тя е била бременна в осмия месец.

Според правозащитника Хасан Хакими, който е от провинция Гор, но сега живее извън Афганистан, жената, която според местни медии се казва Бану Негар, е застреляна пред съпруга и децата си.

“Притеснени сме за жените, които преди работеха в полицията и в други държавни служби”, каза Хакими. “Талибаните ги предупредиха много пъти.”

Говорител на талибаните каза пред Би Би Си, че групата няма връзка със смъртта на жената и че е започнало разследване.

След като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха амнистия за хората, работили за предишните власти. Правозащитниците обаче смятат, че бившите държавни служители не са в безопасност.

Ръководството на групировката твърди също, че ще уважава правата на жените в съответствие с ислямските закони, но през вече има съобщения за насилие срещу жени.

По време на предишното управление на талибаните между 1996 и 2001 г. на жените беше забранено да учат и да работят извън дома си. Те имаха право да излизат само с мъж от семейството, който да ги придружава, и трябваше да носят бурки, които покриват цялото лице.

През последните дни няколко протеста на жени с искане за спазване на правата им бяха проведени в столицата на Афганистан Кабул и в град Херат. На 4 септември протестът на няколко десетки жени беше разпръснат със сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG