Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните обявиха, че са превзели Панджшир. Съпротивата призова за "въстание"


Снимка на лидера на антиталибанската съпротива в Панджшир Ахмад Масуд от 2019 г.

Талибаните обявиха, че са превзели провинция Панджшир - последният район в Афганистан, който не беше под контрола им. Ръководството на антиталибанската съпротива в района отрече и каза, че техни бойци все още се сражават в Панджшир.

Говорителят на талибаните Зибула Муджахид каза в изявление на 6 септември, че Панджшир е изцяло под контрола на талибанските бойци. “С тази победа страната ни е напълно извадена от тресавището на войната”, каза говорителят.

Лидерът на Националния фронт на съпротивата Ахмад Масуд, който ръководи съпротивата в Панджшир, каза, че бойци на фронта все още се сражават и ще продължат да се сражават в провинцията.

В обръщение, разпространено в социалните мрежи и цитирано от Би Би Си, Ахмад Масуд призова афганистанците да се надигнат на "народно въстание" срещу талибаните.

До момента не е възможно независимо потвърждение на ситуацията в Панджшир. Електричеството, телефонните мрежи и интернет в провинцията са прекъснати от талибаните.

По-рано Масуд каза, че е готов да преговаря за споразумение за спиране на сраженията. Лидерът на съпротивата в Панджшир съобщи намеренията си на страницата си във Фейсбук.

“За да постигнем краен мир, сме готови да спрем сраженията при условие, че талибаните също спрат атаките си срещу Панджшир и Анадараб”, написа Масуд.

В събота се появиха първите съобщения за нови сражения в провинцията Панджшир - последния район в Афганистан, който не е под контрола на талибаните. И двете страни съобщиха на 5 септември, че са постигнали успех в битките.

Талибаните започнаха настъплението си в Афганистан след началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната. На 15 август те превзеха столицата Кабул. Последният регион, който остава извън контрола на групировката, е долината Панджшир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG