Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Как ще отговори Путин?" Близки на жертвите от сваления полет MH17 поискаха справедливост от Русия


Съдебно заседание по делото за свалянето на MH17 на Малайзийските авиолинии
Съдебно заседание по делото за свалянето на MH17 на Малайзийските авиолинии

Семействата на жертвите от полет MH17 на Малайзийските авиолинии, свален през 2014 г. над Източна Украйна, поискаха справедливост от Русия за катастрофата, убила близките им. Това се случи в първия ден от изслушванията на семействата на жертвите по делото за свалянето на пътническия самолет.

Полет МН17 на малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур се разби през 2014 г. В катастрофата загинаха всички 298 пътници на борда и екипажът. За свалянето на самолета са обвинени трима руснаци и един украинец, за които се твърди, че са отговорни за свалянето на пътническия самолет с руска ракета земя-въздух “Бук“.

Четиримата подсъдими – руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин и украинеца Леонид Харченко - са на свобода и не присъстват в съдебната зала по време на делото. И четиримата са смятани за ключови фигури сред сепаратистите в Източна Украйна.

През 2018 г. следователите установиха, че ракетата, свалила самолета, е дошла от 53-а противовъздушна бригада от руските въоръжени сили, базирана в Курск, Западна Русия.

Правителството на Нидерландия обвинява Русия за катастрофата. Москва отрича да е отговорна.

Риа ван дер Стийн, която е загубила баща си и съпругата му в катастрофата, беше първата близка на жертви на трагедията, която говори пред съда на 6 септември.

Тя обвини Москва, че е прикрила ролята си в свалянето на полет МН17 и се обърна към съда като цитира съветския писател и дисидент Александър Солженицин.

“Те лъжат, знаят, че лъжат, и знаят, че ние знаем, че те лъжат”, каза тя пред съда в Нидерландия, където се води делото.

Очаква се около 90 членове на семействата на жертвите да говорят пред съда в следващите дни. Сред тях има както нидерландски граждани, така и близки на жертвите от Австралия и Малайзия.

Пред съда говори и Ванеса Ризк от Австралия, която е загубила родителите си в катастрофата.

“Как щяха да се чувстват извършителите, ако бяха техните семейства? Как (руският президент Владимир) Путин и корупираното му правителство ще отговорят ще отговорят на това?”, каза тя във видеоконферентна връзка.

MH17: Разобличаването на руската дезинформация
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG