Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последните тръби от "Северен поток 2" вече са положени и заварени


Корабът "Фортуна" е специализиран за поставяне на тръби по морското дъно. Снимката е от януари, 2021 г.
Корабът "Фортуна" е специализиран за поставяне на тръби по морското дъно. Снимката е от януари, 2021 г.

Операторът на спорния проект за 12 милиарда долара "Северен поток 2" съобщи, че последните тръби вече са поставени и заварени. Руският кораб "Фортуна" е заварил последната двойна тръба в участъка на газопровода в германски води. Сега остава само свързването на участъците, които са във водите на Германия и Дания, за да бъде завършен изцяло проектът.

Тръбопроводът под Балтийско море ще удвои капацитета на руската държавна компания "Газпром" да изнася газ за 26 милиона домакинства в Западна Европа.

Увеличението тревожи Съединените щати, Украйна и други европейски страни, според които това засилва зависимостта на Европа от Русия.

Ако Кремъл пренасочи всичките си доставки за Европа по новата тръба и заобиколи Украйна като транзитна страна, това ще лиши Киев от 2 милиарда долара годишно от такси.

"Северен поток 2" все още се нуждае от сертифициране и одобрение, за да заработи. Компанията оператор се надява да пусне тръбата в експлоатация до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG