Връзки за достъпност

Извънредни новини

Канада и Естония с нови изисквания към пристигащи българи. Куба ваксинира 2-годишни деца


Снимката е от входа на център за тестове за COVID-19 в Канада и е илюстративна.
Снимката е от входа на център за тестове за COVID-19 в Канада и е илюстративна.

Канада вече изисква негативен PCR тест дори и от ваксинираните пристигащи български граждани, а Естония включи страната ни в червения си списък. В Куба правителството започна да ваксинира деца на възраст от 2 до 11 години с ваксина, разработена в страната, която няма одобрение от Световната здравна организация (СЗО).

Канада

От 7-ми септември на влизане в Канада важат нови правила за пристигащите български граждани, съобщава Министерството на външните работи. Всички напълно ваксинирани български граждани имат право да влизат на територията на Канада, ако изпълнят няколко условия. Те включват представянето на документ за ваксинация и отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди полета. Само за тях отпада 14-дневната карантина.

Естония

Естония включи България в своя "червен списък" заради влошаване на епидемичната обстановка. Норвегия, Словения и Сан Марино също са добавени в списъка по информация на естонското министерство на външните работи.

Пътниците от въпросните четири държави, които не са ваксинирани срещу COVID-19, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Карантинният период може да бъде съкратен, ако хората си направят един тест за коронавирус на пристигане и след това втори тест най-рано на шестия ден от своето влизане в Естония.

Изискването няма да важи за пътници, които имат европейски цифров ваксинационен сертификат и са напълно ваксинирани с някои от ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, както и за онези, които са преболедували COVID-19 и могат да го докажат със съответния документ.

Третата доза. Трябва ли да си я слагам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Куба

Куба съобщи, че е първата страна в света, която ваксинира деца от 2-годишна възраст срещу COVID-19. На 6 септември здравните власти в страната започнаха да имунизират деца на възраст от 2 до 11 години. Това са ваксини, развити и произведени в Куба, които не са признати от СЗО.

През последните месеци Хавана проведе клинични изпитвания върху непълнолетни на двете си ваксини, след което започна да ваксинира деца на 12 и повече години миналата седмица.

Няколко други държави ваксинират деца на 12 и повече години, а някои провеждат изследвания за ефекта им при по-малки деца.

Европа

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) провежда ускорена тестова процедура, за да определи ползата от бустерите за хора над 16 години. Клиничното изпитване включва 300 възрастни със здрава имунна система, които са получили бустер доза около шест месеца след получаване на втората доза от ваксината Pfizer/BioNTech.

Миналата седмица EMA публикува доклад, според който няма спешна причина за допълнителни трети дози за общото население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG