Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Преломен момент". Върховният съд на Мексико декриминализира абортите


Привърженици на легализирането на абортите по време на протест в Гуадалахара, 28 септември 2020 г.
Привърженици на легализирането на абортите по време на протест в Гуадалахара, 28 септември 2020 г.

Върховният съд на Мексико постанови, че криминализирането на абортите е противоконституционно, което беше прието като голяма победа за борещите се за правата на жените в страната.

Решението, издадено на 7 септември, означава, че съдилищата вече не могат да разглеждат дела за аборти в мексиканските щати, в които те все още са незаконни.

Абортът във втората по големина римокатолическа страна в света е разрешен в Мексико Сити и три други щата през първите 12 седмици от бременността. В останалите 28 щати обаче процедурата се наказва с някои изключения с наказания, съизмерими с това за изнасилване.

Повече от 4000 жени са преследвани от 2000 г. за аборт или спонтанен аборт, показват данни на правозащитната група Las Libres.

Председателят на Върховния съд в Мексико Артуро Залдивар нарече единодушното решение „преломен момент“ за равенството на жените и пълното упражняване на правата им, особено за най-уязвимите от тях.

По думите му „отсега нататък няма да е възможно, без да се нарушават критериите на съда и конституцията, да се съди всяка жена, която абортира в случаите, които този съд е счел за валидни“.

Тези обстоятелства ще бъдат изяснени при публикуването на решението, но изглежда става въпрос за абортите, извършени през първите 12 седмици от бременността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG