Връзки за достъпност

Извънредни новини

НСИ е засякъл две хакерски атаки в първия ден от преброяването


 Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Две хакерски атаки е имало в системата за онлайн преброяване на населението. Това съобщи зам.-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Диана Янчева в сряда пред бТВ.

Хакерските атаки се случиха в първия ден от началото на процеса, който ще продължи до 3 октомври. Във вторник председателят на НСИ Сергей Цветарски изключи да е имало изтичане на данни.

Янчева съобщи, че за проблема е докладвано в Държавната агенция електронно управление и в Съвета по киберсигурност. Тя добави, че няма проблем със защитата на данните.

Първата атака е била от Швеция и е засечена около 11.00 часа през деня. Тя е била блокирана още на първото ниво на защита на системата. Втората се е случила около 19.30 и е идвала от Китай. Тя е била седем пъти по-силна от първата.

И в двата случая е бил генериран паразитен трафик, който не блокира системата напълно, но създава затруднения при въвеждането на данните.

Тазгодишното национално преброяване е 18-о поред, като първото е през 1871 г. Страницата, на която всеки живеещ постоянно в България може да се преброи онлайн, е Census2021.bg.

Тя ще бъде активна до 17 септември, след което преброяването ще продължи по традиционния начин, с анкетьори, които ще обикалят от врата на врата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG