Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите отложиха увеличението на пенсиите. Предстои ново гласуване


Председателката на парламента закри заседанието на парламента в сряда, за да обсъди бюджетната комисия финалното предложение за увеличението на пенсиите и бонусите за пенсионерите до Нова година
Председателката на парламента закри заседанието на парламента в сряда, за да обсъди бюджетната комисия финалното предложение за увеличението на пенсиите и бонусите за пенсионерите до Нова година

Приемането на увеличение на пенсиите и временни добавки към тях продължи да занимава втори пореден ден Народното събрание в сряда без да се стигне до окончателно решение.

Депутатите решиха във вторник от 1 октомври да има месечна добавка по 120 лв. за всички пенсионери заедно с увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лв., на максималната от 1440 на 1500 лв., както и индексиране на всички останали средно с 12.5%.

Служебният кабинет обаче реагира, че при едновременното влизане в сила на трите промени не е ясно от къде ще дойдат приходи, от които да се вземат необходимите средства. Социалният министър Гълъб Донев дори определи в сряда тази поправка като неизпълнима.

Междувременно председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ проведе консултации, след които предложи нов вариант.

Според него от 1 октомври влиза в сила само месечна добавка от 120 лв. за всички пенсионери до края на 2021 г., увеличението на пенсиите със средно 12.5% влиза в сила от 25 декември. Отделно от 1 октомври влиза в сила и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 380 на 650 лв.

Гласуването на това предложение обаче беше отложено за четвъртък, за да бъде обсъдено първо на извънредно заседание на бюджетната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG