Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се сгодим ние, партиите на статуквото". Депутатите приеха три решения за пенсиите, без да сметнат, че няма пари


Йордан Цонев. Снимката е архивна.
Йордан Цонев. Снимката е архивна.

Парламентът прие три различни решения за повишаване на пенсиите, без да е изчислил, че за всичките няма пари. Решенията бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Те едновременно предоставят на пенсионерите две различни суми като добавки, валидни до края на годината, и предвиждат трайно преизчисление на пенсиите, предложено от служебното правителство.

Противоречието не беше изгладено. Това доведе до твърдението на финансовия министър Асен Василев, че приетите решения "могат да взривят бюджета".

Новината идва по време на гласуването на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване на второ четене. По-рано всички политически сили се обединиха около схващането на служебното правителство, че парламентът трябва да успее да приеме текстовете, преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори.

Във вторник официално се провали и последният опит на 46-ото Народно събрание да излъчи правителство. Това означава, че страната ще проведе парламентарни избори за трети път тази година и че второто четене на актуализацията се извършва в условията на предизборна кампания.

По време на обсъждането във вторник ДПС предложи да се приемат добавки от 120 лева към пенсиите, които да се изплащат от 1 октомври до края на годината. Текстът беше одобрен от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Същото мнозинство прие и отделно предложение на ГЕРБ за добавки към пенсиите в размер на 100 лева, които да се изплащат в същия тримесечен период до края на годината.

Двете идеи се отличават от предложението на служебното правителство за трайно преизчисление на пенсиите, което да влезе в сила на същата дата - 1 октомври и да включва повишаване на минималната пенсия от 300 на 370 лева. Но към края на деня парламентът прие и това предложение.

"Кой от трите варианта да прилагаме", попита финансовият министър Асен Василев, който присъстваше в залата. Той изчисли, че гласуваните добавки, предложени от ДПС, изискват разход от 600 млн. лева, а тези, които са гласувани по идея на ГЕРБ - допълнителен разход от 327 млн. лева. Предложението, разписано от Министерството на финансите, на свой ред изисква 80 млн. лева, като е ясно откъде би се формирала тази сума.

Според Йордан Цонев от ДПС постъпленията за гласуваните добавки биха дошли от "преизпълнение на постъпленията от ДДС и социални осигуровки".

"Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват, и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета", каза в отговор министър Василев.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН), както и Мария Капон от "Изправи се.бг! Ние идваме!" (ИБГНИ) обърнаха внимание на това, че "партиите на статуквото" действат заедно, като имаха предвид мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП, приело текстовете.

"Като не можете вие да направите нещо, ще го направим ние", отговори Йордан Цонев. Той продължи: "Това не ви ли е ясно? (...) ами да, ще се сгодим ние, партиите на статуквото".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG