Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като цяло е ненужна". СЗО призова да не се поставя масово трета доза


Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус
Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) призова държавите да се въздържат от поставяне на трета доза ваксина срещу COVID-19 поне до края на годината. Мотивът е, че богатите държави с достатъчно ваксини трябва да помогнат на по-бедните също да ваксинират населението си.

"Не мога да мълча, когато компаниите и държавите, които контролират световните доставки на ваксини, очакват бедните да се задоволят с остатъците", каза директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

"Не искаме да гледаме как масово на здрави и ваксинирани хора се поставя подсилваща доза".

Миналия месец СЗО призова за мораториум върху поставянето на трета доза срещу COVID-19 до края на септември, но много държави не се съобразиха.

В редица държави вече се поставя трета доза на определени групи от населението, които са по-уязвими. Това се обяснява с отслабването на действието на ваксините в течение на времето, както и с по-лесно разпространяващия се "Делта" вариант на вируса.

Гебрейесус каза, че трета доза може да е необходима за рисковите групи, но като цяло е ненужна.

Третата доза. Трябва ли да си я слагам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG