Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички партии осъдиха 9-ти септември, само БСП го защити


Депутатът от БСП Александър Симов
Депутатът от БСП Александър Симов

Повечето партии в парламента осъдиха 9-ти септември, когато през 1944 г. е извършен държавен преврат, който отваря вратата към налагането на 45-годишен комунистически режим в България. Единствено Българската социалистическа партия (БСП), която е наследник на комунистическата партия, защити 9-ти септември с аргумента, че тогава е "започнал строежът на една друга България".

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" излязоха с декларации по повод 77-ата годишнина от 9-ти септември.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов каза от трибуната, че на днешната дата през 1944 г. е извършен "класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим".

Превратът на 9 септември 1944 г. е извършен от коалицията "Отечествен фронт", в която водеща роля има комунистическата партия. Четири дни по-рано Съветският съюз е обявил война на България и в страната има войски на Москва.

Атанасов припомни, че организираният по-късно т.нар. Народен съд е произнесъл 2730 смъртни присъди.

Това предизвика реакция от Александър Симов от БСП, който обвини опонентите си, че са "деца на старата номенклатура".

"Девети септември не трябва и не може постоянно да бъде използван като политическа дъвка", каза Симов, а в това време депутатите от "Демократична България" напуснаха залата, предаде БТА.

Според Симов след 9-ти септември е започнал строежът на една друга България. "И никой няма право да казва на хората, които са се борили и са дали живота си, че са престъпници", каза той.

Декларацията на ГЕРБ-СДС беше прочетена от Петър Николов. Той отговори на риторичния въпрос на БСП защо въпросът продължава да се повдига.

"Отговорът е прост - до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос", каза Николов.

Председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че "9-ти септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти".

Арман Бабикян от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" призова "да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред".

"Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото", каза Бабикян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG