Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защо да не съм аз?" Успехът на тенисистката Ема Радукану


Ема Радукану
Ема Радукану

Тя направи дебюта си на състезание от Големия шлем това лято. Няколко седмици по-късно вече е финалист.

Едва навършила пълнолетие, 18-годишната Ема Радукану се класира за финала на US Open без загубен сет. Така тя стана и най-младата британска тенисистка, достигнала такъв етап на състезание от шлема от 42 години насам.

Но зад нейните успехи вероятно биха застанали поне четири национални знамена. Радукану всъщност е родена в Канада, но семейството и се премества във Великобритания, когато тя е на две. Майка ѝ е китайка, а баща ѝ румънец – и двамата с много високи очаквания към нея.

„Родителите ми винаги ме тласкат напред. Имат високи очаквания. Винаги съм опитвала да отговарям на тях. Надявам се, че съм ги направила горди“, казва Радукану в интервю за Женската тенис асоциация (WTA).

Освен за родителите си обаче тя играе предимно за себе си. Когато говори пред медии, Радукану показва искрена, заслужена самоувереност: „Някой трябва да влезе във втората седмица, защо да не съм аз?“, казва тя по време на Уимбълдън 2021.

Тогава е и първото ѝ участие на турнир от Големия шлем, когато обаче се налага да напусне надпреварата твърде рано поради затруднения с дишането.

Радукану е отличничка и в училище, въпреки че категорично е съсредоточила вниманието си върху спортна кариера. И това едва ли е учудващо. Според Independent тя от малка е стимулирана да спортува какво ли не паралелно с тениса – езда, плуване, баскетбол и ред други.

Тазгодишният финал на Откритото първенство на САЩ при жените ще бъде първият изцяло тийнейджърски от 1999 г. насам. Toгава 17-годишната Серина Уилямс победи Мартина Хингис (18).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG