Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ отбелязаха 20 години от 11 септември. Байдън призова за "национално единство"


Светлинни лъчи отбелязват местата на кулите близнаци, сринати при теористичния акт на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк
Светлинни лъчи отбелязват местата на кулите близнаци, сринати при теористичния акт на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк

Съединените щати тържествено отбелязаха 20-годишнината от 11 септември, почитайки паметта на близо 3000 жертви на терористичните атаки през 2001 г.

Възпоменателните събития се състояха десетина дни след окончателното оттегляне на американската армия от Афганистан – военен конфликт, започнал в отговор именно на терористичните нападения в САЩ.

Роднини на жертвите от 11 септември, президентът Джо Байдън и трима негови предшественици се събраха за церемонии на местата, където четири самолета, отвлечени от похитители се разбиха при най-смъртоносния акт на тероризъм на американска територия.

Байдън и съпругата му Джил Байдън пътуваха от Ню Йорк до Шанксвил, Пенсилвания, а след това до Пентагона, за да присъстват на възпоменателните церемонии на трите места.

Джо и Джил Байдън по време на възпоменателната церемония в Пентагона
Джо и Джил Байдън по време на възпоменателната церемония в Пентагона

В навечерието на годишнината американският държавен глава отправи видео обръщение до сънародниците си, в което ги призова да проявят „истинско чувство за национално единство“, както се е случило след терористичните атаки преди 20 години.

Байдън нарече единството най-голямата сила на страната и каза, че това не означава, че американците трябва да вярват в едно и също нещо, „но трябва да имаме основно уважение и вяра един в друг и в тази нация“.

Той отправи този призив на фона на разделението в американското общество по отношение на пандемията от COVID-19, масовата ваксинация, изтеглянето от Афганистан и правото на аборт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG