Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните ще допуснат жените до университетите, но при редица ограничения


Образователният министър на талибаните Абдул Баки Хакани

На жените в Афганистан ще бъде разрешено да учат в университети само в аудитории, разделени по пол, а ислямското облекло ще бъде задължително, заяви член на новото талибанско правителство на 12 септември.

Назначеният за образователен министър Абдул Баки Хакани изложи новите политики на пресконференция в Кабул в неделя, няколко дни след обявяването на изцяло мъжки временен кабинет на талибаните.

Светът след действията на правителството заради предварителните заявки на ислямистката групировка, че за разлика от предишното си управление в края на 90-те години, сега спазва правата на жените. Тогава момичетата и жените бяха лишени от образование и напълно изключени от обществения живот.

По този повод Хакани заяви в неделя, че талибаните не искат да върнат часовника с 20 години назад. Студентките обаче ще тряба да се съобразяват с редица ограничения, включително задължителен дрескод.

Образователният министър на талибаните обяви, че носенето на хиджаб ще бъде задължително, но не уточни дали това включва само носене на забрадки или и скриване на лицето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG