Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните ще допуснат жените до университетите, но при редица ограничения


Образователният министър на талибаните Абдул Баки Хакани
Образователният министър на талибаните Абдул Баки Хакани

На жените в Афганистан ще бъде разрешено да учат в университети само в аудитории, разделени по пол, а ислямското облекло ще бъде задължително, заяви член на новото талибанско правителство на 12 септември.

Назначеният за образователен министър Абдул Баки Хакани изложи новите политики на пресконференция в Кабул в неделя, няколко дни след обявяването на изцяло мъжки временен кабинет на талибаните.

Светът след действията на правителството заради предварителните заявки на ислямистката групировка, че за разлика от предишното си управление в края на 90-те години, сега спазва правата на жените. Тогава момичетата и жените бяха лишени от образование и напълно изключени от обществения живот.

По този повод Хакани заяви в неделя, че талибаните не искат да върнат часовника с 20 години назад. Студентките обаче ще тряба да се съобразяват с редица ограничения, включително задължителен дрескод.

Образователният министър на талибаните обяви, че носенето на хиджаб ще бъде задължително, но не уточни дали това включва само носене на забрадки или и скриване на лицето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG